Scara F a blocului 2 de pe strada Carpati, situata in blocul turn de lânga Inspectoratul Judetean de Politie Bacau, a devenit prima din municipiul Bacau unde locatarii si-au instalat pe propria cheltuiala un ascensor nou-nout.
Mânati de un spirit gospodaresc ce este mai rar de gasit in astfel de mici comunitati urbane, oamenii au strâns ban lânga ban si au reusit sa renoveze integral si toata casa scarilor, care acum arata intr-adevar ca o casa de gospodari si nu ca o ruina insalubra, cum se intâmpla in alte imobile. In plus, au montat si sistem de supraveghere video, ca sa fie feriti de intrusi si eventuale atacuri hotesti. In scara F, doar 12 apartamete din cele 32 mai sunt ocupate de proprietari.
Ceilalti au plecat prin strainatate, iar in bloc sunt acum mai multi chiriasi sau apartamente nelocuite. Foarte mândri de realizarile din ultimul an, proprietarii au chemat zilele trecute si un preot care sa sfinteasca liftul si casa scarilor, ca un fel de pecete care sa confinteasca un lucru gospodaresc.
Parintele Gabriel Popovici s-a aratat incântat de-a binelea de asemenea comunitate si a spus ca in cei 35 de ani de preotie nu a mai oficiat o astfel de slujba, dar nici nu a mai vazut atâta solidaritate intre vecini. Asa ca s-a rugat pentru ca oamenii sa fie feriti de intrigi, de boli si necazuri. „Pare un lucru marunt, dar e un lucru extrem de rar ceea ce vad eu aici. Sa nu cumva sa umblati la buzunare, fiindca este placerea mea, este ceva unicat pentru care eu va multumesc”, a spus parintele Popovici, care i-a incântat pe locatari cu predicile sale si atitudinea joviala. Actiunea a luat sfârsit cu o masa oferita parintelui si altor vecini de catre familia Nastac.
Bani de pe urma antenei de telefonie
Un noroc al locatarilor care i-a ajutat sa faca atâtea lucruri in bloc a fost faptul ca pe imobil exista o antena de telefonie mobila, de pe urma careia se incaseaza o chirie. Cu acesti bani, strânsi cu atentie, s-a reusit montarea acensorului.
„Vechiul lift se strica foarte des, asa ca am strâns banii incasati de pe urma antenei, cam 15 milioane de lei vechi pe luna, din care initial am achitat in avans jumatate din suma totala, care se ridica la 837 de milioane de lei vechi plus TVA. Trei luni am cautat firma specializata, am negociat, am obtinut si un abonament de intretinere la jumatate de pret, ne-am zbatut ca sa iasa o treaba buna. Noul ascensor este modern, arata foarte bine, are chiar si un sistem de mesagerie vocala, in caz ca ramâne cineva blocat in lift. Totodata, am reabilitat si casa scarilor”, spune Vasile Hermeziu, seful scarii F din blocul Carpati 2.
Lifturi vechi, dar sigure
In municipiul Bacau exista peste doua sute de ascensoare in imobile de locuinte, dintre care majoritatea sunt uzate fizic si moral. Ele inca functioneaza, dar au nevoie destul de des de reparatii, mai mult cârpeli, mai ales ca de procurat piese de schimb nu se plânge nimeni. Anual, ele sunt verificate de ISCIR si primesc autorizatie de functionare.
Cele mai vechi lifturi din Bacau sunt cele din blocurile turn de la Gara, cam de acelasi leat fiind lifturile din Cornisa, vechi de vreo 45-46 de ani. Norocul lor, se spune, ar fi ca pe vremea lui Ceausescu lifturile erau destul de des oprite, pe motiv de economie de electricitate, asa ca si-au prelungit viata involuntar.
In ciuda vechimii lifturilor, in Bacau nu au existat incidente majore legate de functionarea lor, care sa duca la ranirea vreunei persoane. „Ascensoarele au sisteme de siguranta foarte bune. Daca sunt folosite corespunzator, conform instructiunilor, nu prezinta riscuri in functionare”, a precizat Ion Barzaghideanu, administrator la SC Tunali SRL Bacau, una dintre cele doua firme care se ocupa de intretinerea lifturilor din Bacau.