Doresc sa multumesc parintilor si bunicilor care m-au sunat, mi-au adresat intrebari si m-au incurajat. Subliniez ca aceste rânduri se adreseaza parintilor, motiv pentru care voi folosi un limbaj cât mai apropiat de intelegerea celor fara studii medicale, dorind ca mesajul transmis de mine sa fie corect inteles de dumneavoastra.
Raportat la vârsta, numim sugar copilul pâna la vârsta de 12 luni (1 an) cu mentiunea ca de la nastere pâna la 30 de zile (1 luna) se numeste nou nascut. Insist pe aceasta perioada, pentru ca este startul in viata copilului dumneavoastra si sigur va doriti sa fie unul bun. Când ajungeti acasa de la maternitate va simtiti abandonati, speriati si nestiutori in fata micutului care plânge in loc sa vorbeasca, doarme in loc sa manânce etc (mai ales la primul copil). Micutul este la fel de stresat ca si dumneavoastra, venind dintr-un mediu ideal – burtica mamei, unde pluteste relaxat si dezbracat intr-un lichid fara microbi (steril), hranitor – intr-un mediu cu multe provocari: praf, zgomot, radiatie electromagnetica etc. Este momentul sa invatam sa descifram mesajele sugarului.
De ce plânge micutul ? Raspunsul direct – pentru ca nu este papusa Barbie. Prin plâns sugarul comunica: cu cât plânsul e mai viguros, cu atât copilul este mai puternic si cu reactivitate buna; va comunica ca e ora mesei, ca este murdar pampers-ul, ca are colici si-l doare burtica, ca l-ati lasat prea mult timp pe aceeasi parte si a amortit, ca-i este prea cald, ca-i este sete etc.
Un sugar ar fi indicat sa plânga aproximativ 2 ore pe zi (in 24 de ore, adica zi plus noapte); prin plâns copilul isi dezvolta plamânul si invata sa ceara, sa lupte pentru „problemele lui” si sa astepte câteva clipe pâna i se rezolva doleanta, se va deprinde cu „rabdarea”. Stiu ca unii parinti simt ca li se „rupe sufletul” când aud plânsul micutului, dar nu inseamna ca il iubiti mai putin daca lasati sa se scurga câteva clipe pâna il luati in brate, din contra, il pregatiti deja pentru viata.
Plânsul stins, scâncetul slab si persistent, geamatul sunt semne pe care parintele le observa primul si care atrag atentia ca micutul poate avea o problema si este recomandat sa va adresati medicului cât mai repede.
Vorbiti cu micutul cât de mult puteti pentru a-l ajuta sa va recunoasca vocea, sunetele si la rândul lui va „gânguri” la aproximativ o luna, semn ca va aude si comunica cu dumneavoastra si va vorbi mai repede. Nu lasati televizorul sau calculatorul sa vorbeasca pentru dumneavoastra; copilul fiind o fiinta umana are nevoie pentru a-si dezvolta limbajul si personalitatea sa interactioneze cu fiinte umane si nu cu dispozitive electronice, oricât ar fi ele de destepte. Dupa baie, care e de preferat sa fie zilnica faceti copilului masaj, fara sa trageti de picioare (se maseaza de la talpa spre burtica), cu miscari blânde care ii transmit ca-l iubiti, iar el se va relaxa si va raspunde cu un somn bun.
Imbracati-l lejer, in haine cu cât mai mult bumbac (evitati pe cât puteti sinteticele deoarece pot cauza alergii) si, mai ales, nu-l infasati – picioarele vor fi drepte daca micutul va primi vitamina D in doza corespunzatoare si nu pentru ca l-ati infasat strâns, uneori lasând urme pe corp.
Asezati-l in locul lui (patut, cos) de unde ati eliminat tot ce ar putea sa-l sufoce: perne, pungi.
Camera sa fie luminata natural, pe cât posibil deoarece lumina naturala dezvolta nervul care corespunde ochiului. Indepartati condensul din casa, daca exista, pentru ca poate declansa alergii, brosiolita, astm bronsic (boli ale plamânilor). Temperatura camerei sa fie in jur de 21 – 22°C; cu cât va fi mai cald in camera si copilul mai „infofolit” cu atât va fi mai agitat si mai predispus la raceli.
In editiile urmatoare voi cotinua cu alimentatia sugarului, cum creste si se dezvolta pentu a va ajuta sa fiti informati adica parinti responsabili.
Dr. Ana Olinic
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.