Adoptabili dupa o luna!
Pâna acum, Legea Adoptiei facea dificila intâlnirea dintre minorii abandonati si familiile care isi doresc un copil. Era nevoie de acordul parintilor biologici si declaratiile a zeci rude. Pâna sa fie gasite, copiii erau prea mari pentru a mai fi infiati. Parlamentul a modificat legea, marind sansa copiilor de a avea o familie.
Este visul oricarui copil abandonat ca, intr-o buna zi, sa fie chemat de "doamna", care sa-i spuna: "Au venit parintii tai! Vor sa te ia acasa." Iar dupa asta, sa iasa in lume tinut de mâna de mama lui, iubitoare si grijulie ca o closca, si avându-l alaturi pe tata, puternic si protector. Din pacate, multi copii ratau aceasta intâlnire. Au existat cazuri in care a durat câtiva ani pâna când s-a obtinut acceptul pentru infiere. Uneori, era prea târziu deoarece copilul crestea, iar sansa de a fi adoptat mult redusa. Infietorii vor copii de vârsta mica, sanatosi si frumosi. La sfârsitul lui 2010, in judetul Bacau erau 32 de copii liberi la adoptie, dar pentru 6 dintre ei a expirat sentinta de deschidere a procedurii. In 2011, s-au depus pe rol 53 de cazuri pentru deschiderea adoptiei, fiind finalizate 42. Principalele obstacolele in calea adoptiei erau obligatia de a identifica toate rudele pâna la gradul IV inclusiv, pentru a vedea daca exista sanse de integrare, si de a obtine acceptul parintilor biologici. Or, unii erau plecati in alt colt de tara, unde locuiau fara mutatie, la vreun concubin, sau in strainatate, fiind imposibil de gasit sau chiar nedorind sa fie gasiti. Actul normativ aprobat de parlament schimba radical lucrurile. Astfel, conform Legii 273 modificate, “instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui de a consimti la adoptia copilului daca se dovedeste, prin orice mijloc de proba, ca acestia refuza în mod abuziv sa-si dea consimtamântul la adoptie si instanta apreciaza ca adoptia este în interesul superior al copilului, tinând seama si de opinia acestuia data în conditiile legii cu motivarea expresa a hotarârii în aceasta privinta.”
S-a deschis usa "adoptiei internationale"
Daca, timp de un an, parintii naturali nu pot fi gasiti sau nu colaboreaza cu autoritatile in vederea reintegrarii copilului, acesta va fi declarat liber la adoptie. Pentru copiii parasiti in maternitate sau in scari de bloc, parcuri etc., procedura va putea fi demarata dupa 30 de zile. Noua lege deschide usa adoptiilor internationale, dar pune niste conditii. Astfel, infierea de catre o familie "cu resedinta obisnuita in strainatate" va fi incuviintata daca adoptatorul sau unul dintre sotii familiei adoptatoare este ruda pâna la gradul IV cu copilul, daca adoptatorul sau unul dintre sotii familiei este si cetatean român sau daca adoptatorul este sot al parintelui natural al copilului. Familia selectata are obligatia sa locuiasca in România cel putin 30 de zile consecutive, care vor fi utilizate in scopul relationarii cu copilul. Modificarile aduse Legii 273 cresc considerabil sansele minorilor institutionalizati de a avea o familie, arata Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC Bacau. "Durata procedurii e foarte importanta. De la 5 la 7 ani, sansele copilului de a fi adoptat se reduc semnificativ, afirma el. Adoptia internationala ii ajuta pe copiii mai mari, dar si pe cei cu dizabilitati deoarece in strainatate serviciile de recuperare sunt mai diversificate, iar parintii, mai deschisi. Si la noi s-au mai schimbat lucrurile. Daca in urma cu 10 ani nu puteam vorbi de adoptarea unui copil cu strabism, acum un handicap usor nu mai constituie o piedica." Copilul infiat in strainatate va fi monitorizat de autoritatile române. Oficiul Român pentru Adoptii (ORA) are obligatia de a se asigura ca minorul "va beneficia in tara straina de aceeasi situatie legala ca si aceea a unui copil biologic al adoptatorului." De asemenea, ORA trebuie sa urmareasca evolutia copilului si a relatiilor lui cu parintii adoptivi "cel putin 2 ani dupa încuviintarea adoptiei" prin intermediul autoritatii centrale sau al organizatiei autorizate din statul primitor.
Silvia Patrascanu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.