8 noiembrie 2024

Un avocat bacauan a castigat la CEDO un proces impotriva statului roman

Avocatul bacauan Alexandru Pruteanu a castigat la CEDO un proces deschis impotriva statului roman. El a reclamat ca instantele l-au impiedicat sa conteste legalitatea si oportunitatea interceptarilor convorbirilor telefonice private pe care le-a purtat cu o clienta. Curtea de la Strasbourg a stabilit, in hotararea data pe 3 februarie 2015, ca avocatului i-a fost incalcat dreptul la respectarea vietii private si i-a acordat despagubiri morale de 4.500 euro.

Actiunea deschisa la CEDO are la baza un dosar al Parchetului de pe langa Tribunalul (PT) Bacau, instrumentat in urma cu 10 ani. PT Bacau a cerut atunci interceptarea clientei lui Pruteanu intr-un dosar de inselaciune in care aceasta nu avea nicio calitate, ci era sora unei inculpate care nu putea fi gasita de anchetatori.



Pentru a reusi localizarea si retinerea acesteia, procurorii au cerut mandat de ascultare inclusiv pentru C.I., sora inculpatei M.T.O si partenera de afaceri in firma detinuta de aceasta impreuna cu M.G.T.

Dupa obtinerea autorizatiei de la judecator si inregistrarea convorbirilor lui M.T.O., M.G.T. si C.I., la dosar au ajuns inclusiv 12 discutii telefonice purtate de C.I. cu avocatul Pruteanu.

Continutul discutiilor a fost transcris, fiind consemnate inclusiv numele, profesia si numarul de telefon ale lui Alexandru Pruteanu.

Parchetul a transmis instantei suportii magnetici si procesul-verbal de redare a convorbirilor telefonice interceptate, iar instanta a admis cererea procurorilor, stabilind ca inregistrarile au fost utile cauzei.

Avocatul Pruteanu a sustinut ca instanta a admis interceptarea convorbirilor pe care le-a purtat cu C.I. fara sa fi fost citat in vreo calitate in dosar si ca respectivele convorbiri au avut caracter profesional, aratand, in acelasi timp, ca discutiile dintre un avocat si clientul sau nu pot fi retinute ca probe in dosar, mai ales ca C.I. nu avea nicio legatura cu dosarul.

Ca atare, a cerut instantei distrugerea transcrierilor inregistrarilor celor 12 convorbiri telefonice. Aceleasi solicitari le-a facut si la Curtea de Apel Bacau, insa instanta, printr-o hotarare definitiva, a respins recursul declarat de avocat si de C.I.

4.500 de euro despagubiri morale

In iulie 2005, avocatul Alexandru Pruteanu s-a adresat Curtii de la Strasbourg, unde a reclamat incalcarea dreptului la respectarea vietii private si de familie.

In hotararea data, Curtea confirma ca interceptarea convorbirilor telefonice dintre avocat si clientul sau afecteaza confidentialitatea.

Mai mult, CEDO a luat in calcul ca „avocatul, ale carui conversatii – considerate utile – au fost folosite in cadrul unei proceduri penale, nu a avut posibilitatea nici de a controla, pe baza argumentelor sale, legalitatea si necesitatea inregistrarilor, nici de a solicita punerea in balanta a intereselor justitiei in raport cu dreptul sau la respectarea vietii private si a corespondentei”. CEDO i-a dat castig de cauza avocatului bacauan si a decis ca statul roman sa-i plateasca 4.500 de euro drept despagubire morala.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014