18 octombrie 2024
Top StorySindicatul Liber din Invatamânt ameninta cu greva in sistem

Sindicatul Liber din Invatamânt ameninta cu greva in sistem

– nemultumirile, de aceasta data, sunt legate de salariile mici ale personalului nedidactic

In aceste zile, Sindicatul Liber din Invatamânt (SLI) – filiala Bacau a demarat o campanie de solidaritate cu personalul nedidactic din scolile bacauane. S-au alaturat demersului si colegii lor din judetele Iasi si Suceava, dar sunt semnale ca se vor alia toate filialele ce fac parte din Federatie.



Concret, acest demers presupune sustinerea salariatilor din sistemul de invatamânt, angajati pe posturi nedidactice (ingrijitori, femei de serviciu, paznici, fochisti etc) care, in acest moment, sunt platiti cu salarii foarte mici – 640 lei net, cu promisiuni de a ajunge, urmare a cresterii salariului minim pe economie, la 725 lei net.

Campania vizeaza calcularea corecta a salariului acestui personal din sistemul de invatamânt preuniversitar, si anume incadrarea lui având in vedere salariul de baza minim brut pe economie, la care se adauga sporul de vechime, nu ce se intâmpla acum, când pe incadrari nici nu ajung la salariul minim pe economie, dupa cum a declarat prof. George Adrian Purcaru (foto), presedintele SLI Bacau.

„Calculul gresit al acestor salarii a pornit din momentul in care a fost emisa Legea salarizarii bugetare, in care personalul nedidactic din invatamânt a fost pur si simplu omis.”
prof. George Adrian Purcaru, presedintele SLI Bacau

Campania a pornit si ca urmare a mai multor sesizari are au ajuns pe masa presedintelui SLI Bacau. Acesta, la rândul sau, a avut o initiativa legislativa si intr-o comisie de dialog social organizata la Prefectura Bacau, iar demersurile au ajuns chiar si la nivel central. Alaturi de colegii din intreaga tara, au fost si negocieri in acordul cu Guvernul, dar, spun tot liderii sindicali, se pare ca nu au fost ascultati.

Sindicatul este sustinut in acest demers de tot personalul din sistem, inclusiv de profesori, prin strângere de semnaturi pentru schimbarea legislatiei salarizarii personalului nedidactic din invatamânt.

Campania este, deocamdata, programata sa se organizeze pe intreaga luna februarie. „Sunt scoli in care nedidacticul, chiar daca are un salariu foarte mic, lucreaza sub normativ si presteaza inclusiv munca altora. Si nu este corect”, a mai explicat liderul SLI Bacau. In aceste conditii, daca nu se identifica solutii pentru marirea salariilor nedidacticului din invatamânt, SLI Bacau este hotarât sa inceapa actiunile de protest. „Exista solidaritate si sunt convins ca aceste actiuni sindicale nu vor fi numai in Bacau, ci se vor organiza in toata tara”, a mai spus liderul local al SLI, prof. George Adrian Purcaru.

In judetul Bacau, lucreaza in sistemul de invatamânt preuniversitar in jur de 1.500 de salariati ca personal nedidactic.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img