10 ianuarie 2025

De ce sunt mici preturile pe piata imobiliara din Bacau?

Am publicat, acum câteva zile, un articol despre faptul ca, in Bacau, sunt cele mai mici preturi la locuinte si ca, in vreme ce prin toata tara preturile s-au mai dezghetat, la noi au scazut. Din acest motiv, pâna si notarii au fost nevoiti sa-si ajusteze negativ grilele dupa care calculeaza valoarea tranzactiilor si, implicit, taxele notariale.

Zilele acestea, compania de analiza Darian a publicat raportul cu privire la evolutia pietei imobiliare pe al doilea semestru al anului trecut. Analiza confirma ceea ce am scris noi: ca piata imobiliara din Bacau este la pamânt. Pretul unul metru patrat intr-un apartament vechi din Bacau a fost, de exemplu, la finele anului trecut, de 635 de euro, fata de o medie nationala de 678 de euro. La Bucuresti pretul este de 965, la Cluj Napoca si Timisoara, de 932 si, respectiv, de 860 de euro.



Mai mult, conform analizei Darian, Bacaul are cel mai mare procent de spatii comerciale neocupate din zona Moldovei: 20% pe arterele principale (la Botosani procentul e de doar 10% iar la Vaslui, de 15%). Acelasi procent – 20% – este si pe arterele secundare, la egalitate cu Vasluiul (Suceava are doar 12%).

Ce ne spun aceste cifre? Ca starea economica a orasului este dezastruoasa: nu exista cerere pentru locuinte sau spatii comerciale. Adica exista o anumita cerere, dar nu una care sa puna presiune pe oferta ca in alte parti.

In vreme ce in alte orase dezvoltarea mediului economic determina cresterea pietei imobiliare, la noi, in Bacau, piata o ia la vale pentru ca nu se cauta nici locuinte, nici spatii comerciale si nici terenuri, pretul acestora din urma scazând, in Bacau, cu 70% fata de 2008, când a inceput criza.

Pretul imobiliarelor este un indicator economic foarte bun când e vorba sa descrie dezvoltarea economica a unei zone.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img