7 noiembrie 2024

Primul doctor al copilului e parintele sau

Bucurati-va de viata alaturi de copii!

Ma numesc Ana Olinic si sunt medic pediatru de aproximativ 29 de ani. Dupa mii de copii consultati si tratati, dupa mii de ore de garda pot spune ca am acumulat experienta pe care ma bazez când examinez un copil si inca mai am de invatat. Indirect examinez si parintii (apartinatorii) deoarece la baza practicii pediatrice sta „triunghiul magic” format din medic, copil si parinte. Acest triunghi asigura reusita actului medical, daca se tine cont de fiecare „componenta”. Mai explicit: medicul trebuie sa stie sa se apropie de copil pentru a-l putea examina; doctorul recomanda tratamentul cel mai bun, dar daca parintele nu a inteles ce are de facut când ramâne singur, copilul va fi tratat incorect; parintele cauta doctorul pentru ca are incredere in el si in invatatura lui, altfel sa nu-l caute.



Copiii sunt „o binecuvântare” in familie, indiferent de modul in care au venit, doriti, accidental sau infiati. Copiii dau sens si culoare vietii dumneavoastra si va responsabilizeaza intr-un fel nobil; nu-i usor sa fii parinte responsabil, dar cu siguranta e maret si te implineste ca om.
Ce inseamna sa fii parinte responsabil? Multi dintre noi stiu deja, altii cred ca stiu, iar pe altii nu-i intereseaza. Rândurile care urmeaza sunt pentru acei parinti care cred ca mai au ceva de invatat pentru copilul lor si de la copilul lor.

Invatam sa mergem, sa vorbim, sa citim, sa devenim buni profesionisti, dar nimeni nu ne invata cum sa fim parinti buni si responsabili; e „ceva” ce invatam din mers, uneori mai bine, alteori marcati de prejudecati, fara a anticipa impactul asupra copilului. Toti parintii isi doresc „ce e mai bun” pentru copilul lor, chiar daca uneori nu-i cu adevarat bun.

Un copil are nevoie de o familie care sa traiasca in armonie si sa-l iubeasca asa cum este, de o casa care sa fie curata, calda si primitoare, de hrana sanatoasa si echilibrata, care sa-l ajute sa se dezvolte armonois, de joaca care sa-i dezvolte imaginatia si, mai ales, de joaca in aer liber care fortifica organismul, de prieteni in compania carora isi va dezvolta personalitatea si va invata sa imparta, de educatie care incepe in familie, desavârsita in scoala si sustinuta de societate, de câteva clipe din timpul dumneavoastra pretios in care sa ascultati ce are de spus copilul, tinând cont de parerile lui si, nu in ultimul rând, de sanatate.

Intr-o societate bulversata, cu diverse tentatii, cu multi bolnavi si din ce in ce mai putini doctori si asistenti medicali, cred ca e oportun sa avem o dezbatere cu tema „sanatatea fizica si mentala a copiilor nostri”, la care sunt asteptati psihologi, cadre didactice, parinti, cadre medicale si copii care pot emite o parere.

Saptamânal voi aborda câte un subiect medical din punct de vedere practic, incepând de la vârsta de nou-nascut pâna la 18 ani (cât e domeniul pediatric), venind in sprijinul parintilor care isi asuma cresterea copiilor cu responsabilitate, bazându-se pe informatii de calitate privind sanatatea copiilor si cum pot actiona corect in situatii de urgenta, pâna ajungeti la doctor.

Cred cu tarie ca primul doctor al copilului este parintele sau.

Bucurati-va de viata alaturi de copii!

Dr. Ana Olinic




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014