Una calda, alta rece
Guvernantii ne asigura ca pensiile nu vor fi taiate in anul 2012. Dar, mai mult ca sigur, nici nu vor fi majorate. Ministrul Muncii propune ca pensiile sa nu fie indexate sau sa fie majorate cu rata inflatiei, daca exista resurse financiare. Nu spune nimic despre faptul ca Legea pensiilor, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede ca valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100 la suta din rata inflatiei si cu 50 la suta din cresterea câstigului salarial mediu brut.
Pensiile nu vor fi taiate, dar, mai mult ca sigur, nici majorate in 2012. Pensionarii trebuie sa se descurce si anul viitor din aceeasi pensie pe care o primesc in prezent. Aceasta se poate deduce lesne dintr-un comunicat de presa al ministrului Muncii Sulfina Barbu care precizeaza ca pentru proiectia bugetara din 2012 a trimis Ministerului Finantelor doua propuneri. Prima varianta, si cea mai probabila de aplicat, se refera la faptul ca pensiile nu vor fi indexate in anul 2012. A doua, are in vedere "indexarea pensiilor cu rata inflatiei, daca si numai daca exista resurse financiare". Potrivit calculelor facute, aceasta ar insemna un efort financiar suplimentar de 3 miliarde lei. In acelasi comunicat se mai mentioneaza ca "pentru a avea resurse in 2012 trebuie sa se stie clar cresterea economica". La rândul sau presedintele Traian Basescu a precizat, insa, ca bugetul pe 2012 trebuie sa aiba un deficit de 1,5-1,7 la suta din PIB, si nu de 3 la suta, si ca Guvernul trebuie "sa gaseasca solutii de diminuare a nevoii de imprumut". Dar a mai spus ca "nu se pune problema de inca o taiere de pensii si salarii".
Nimic despre indexarea valorii punctului
Din cele doua declaratii nu rezulta, insa, daca macar in 2012 se vor pune in practica prevederile Legii 263/2010 referitoare la punctul de pensie. "Teoretic, s-ar putea intelege ca valoarea punctului de pensie nu va creste in 2012, este de parere Liviu Cretu, directorul Casei Judetene de Pensii. Probabil, va fi o prorogare a articolului din lege care se refera la majorarea punctului." Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art.102, al.2, valoarea punctului de pensie ar trebui majorata anual cu 100 la suta din rata inflatiei, la care sa se adauge 50 la suta din cresterea reala a câstigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent. Legea a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011, dar acest articol nu a fost aplicat. Nu s-a respectat in 2011 si, cu siguranta, nici in 2012 nu va fi pus in practica. Dar aceasta nu este singura frustrare a pensionarilor. O parte dintre cei care au lucrat in conditii speciale ori deosebite (potrivit Legii 19/2001) si au iesit la pensie inainte de 1 ianuarie 2011 ar trebui sa beneficieze de la 1 ianuarie 2012 de majorarea punctajului anual pentru perioada respectiva cu 50 la suta, respectiv 25 la suta. Nici despre aceasta nu se aminteste nimic in declaratiile guvernantilor nostri. Asadar, este de asteptat ca pensiile sa ramâna anul viitor la nivelul actual, daca nu cumva presedintele tarii va reveni la ideea de a fi impozitate toate. Pentru marea majoritate a pensionarilor, perspectiva este destul de sumbra, deoarece pensia abia le ajunge sa traiasca de azi pe mâine. In judetul Bacau pensia medie de stat este de numai 773 lei iar cea de agricultor, de doar 311 lei. Cei care au insa sub 350 lei primesc diferenta pâna la aceasta suma.
Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.