Avalansa de reclamatii la adresa angajatilor Primariei Bacau care taie pomii fructiferi din oras. Cele mai multe sesizari au fost facute de bacauanii care locuiesc in zona Mioritei, strada Stefan cel Mare, cartierul Milcov si strada I.L.Caragiale.
Reclamatiile sunt probate la fata locului, iar marturie stau cioatele retezate ale copacilor. „Ne-am trezit zilele trecute ca a venit o echipa de muncitori de la Spatii Verzi si fara nicio explicatie au pus la pamânt pomii fructiferi din fata blocului. Si aveam un par asa de bun care abia intrase pe rod, insa cu toate insistentele mele au taiat copacul. Nu stiu ce le-a nazarit asa pe noi, ca tot cartierul a fost ras de pomi fructiferi. N-a contat ca era tânar, ca era batrân, ca facea fructe sau ca tinea umbra. Sefii de echipa nu ne-au dat alte informatii decât ca au primit la rândul lor rodin sa taie copacii respectiv”, declara Elena Axinte, locatara pe strada Costache Negri.
Taiere dictata de un proiect european
Misterul taierilor de copaci din cele trei cartiere amintite l-au dezlegat reprezentantii Primariei Bacau. Actiunea face parte din programul european numit „Creare si modernizare spatii verzi in municipiul Bacau”, in valoare de 14,937 de milioane lei, din care 14,934 milioane de lei reprezinta valoarea declarata eligibila.
Finantarea nerambursabila acopera 98 la suta din valoare eligibila si este asigurata din FEDR si din bugetul national.
„Este un proiect care va infrumuseta strazile Mioritei, Stefan cel Mare, I. L. Caragiale si Milcov. Investitia presupune plantarea a 1.118 arbori, 2.304 de arbusti, 3.811 metri de gard viu, construirea de noi alei, achizitionarea si montarea a 494 de banci, 338 cosuri de gunoi si 217 stâlpi de iluminat, reconditionarea spatiilor verzi naturale, taierea arbustilor si gardurilor degradate si infiintarea de gazon pe aproape zece mii de metri patrati”, spune Mihaela Ionesi, manager de proiect.
Copacii sunt taiati la recomandarea constructorului
Implementarea acestui proiect presupune implicit taierea pomilor fructiferi. „Toate suprafetele care vor fi amenajate se doresc a fi si gazonate. Se stie ca fructele ajunse la gradul maxim de coacere cad, iar dupa o vreme putrezesc atragând muste si mirosuri greu de suportat. Ei bine, gazonul nu va creste pe astfel de suprafete, drept pentru care in proiect s-a hotarât inlaturarea pomilor fructiferi si plantarea de arbusti si arbori arnamentali”, declara Gabriel Gritcu, director la Directia de Servicii Publice Bacau.
El spune ca in paralel cu acest proiect, din oras vin pe adresa serviciului pe care il conduce tot felul de solicitari de taieri pentru copaci aflati in pericol sa se prabuseasca din cauza inclinarii mari, a uscaciunii si a imbatrânirii.