Facturile de iarna vin mai devreme
Sezonul de incalzire a debutat in acest an mai devreme, din cauza temperaturilor scazute, iar aceasta se va resimti in buzunarele bacauanilor, cand vor plati facturile emise de furnizorul de gaze sau de CET. Daca proprietarii de centrale termice individuale isi pot controla cheltuielile regland consumul in functie de posibilitatile financiare, locatarii din apartamentele bransate la CET sunt la mana vecinilor, a asociatiei de proprietari, a firmelor de repartitoare, a CET-ului si a primariei.
Daca in alti ani luna octombrie era dedicata pregatirii instalatiilor de incalzire, individuale si centralizate, in aceasta toamna ea a adus temperaturi de inceput de iarna. CET a deschis vanele, acolo unde nu au loc diferite lucrari de investitie sau reparatii, iar centralele de apartament au intrat si ele in functiune. Aceasta inseamna ca bacauanii trebuie sa se pregateasca deja pentru facturi de iarna. Pentru locatarii din blocuri, situatia costului intretinerii nu s-a clarificat fata de sezonul rece 2010-2011, desi au trecut luni buni de la incheierea acestuia. Acestia vor fi taxati si in aceasta iarna pentru ceea ce nu consuma. Chiar daca au investit intr-o centrala de apartament, cei care si-au debransat locuintele de la CET vor cotiza si in acest an in contul marelui furnizor de agent termic. Ordinul 343 al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, de anul trecut, obliga asociatiile de proprietari sa monteze pe instalatiile comune din blocuri repartitoare-martor, care sa contorizeze consumul de caldura. Acesta va fi repartizat tuturor apartamentelor din bloc, indiferent de sursa lor de incalzire (proprie sau centralizata).
Diferenta mare intre tarife
Pentru aproximativ 19.800 de apartamente alimentate in sistem centralizat, CET Bacau va furniza caldura la pretul de 154,84 lei/gigacalorie, potrivit datelor prezentate de ANRSC. Acesta nu este costul real al gigacaloriei si nici macar cel aprobat de ANRSC, ci un pret local de referinta. Preturile de furnizare aprobate pentru CET Bacau, pe tip de combustibili, se prezinta astfel: 323,26 lei pentru gigacaloria produsa in centralele termice alimentate cu gaze naturale; 281,12 lei/gigacalorie pentru punctele termice; 234,63 lei/gigacalorie pentru tertii carora CET le furnizeaza agent termic primar, dar nu si serviciul de distributie a acestuia.
De la toti, pentru unii
Diferenta dintre pretul local de referinta (154,84 lei/gigacalorie) si cel aprobat de ANRSC pe tip de combustibil, a fost suportata, pana acum, prin subventii de la bugetul de stat si cel local. La 1 octombrie a intrat in vigoare OUG 69/2011 pentru modificarea OG 36/2006 privind instituirea pretului local de referinta pentru energia termica furnizata populatiei. Actul normativ prevede ca autoritatile locale pot stabili un pret de referinta al gigacaloriei pentru consumatorii casnici. Diferenta dintre acesta si pretul real de productie va fi suportata de la bugetul local. Cu alte cuvinte, bugetul local va prelua toata subventia si va plati, din buzunarul tuturor cetatenilor orasului, mare parte a costului caldurii furnizate consumatorilor CET.
Pomana si anul acesta
Primaria Bacau se arata mai darnica decat guvernul si in aceasta iarna si vine cu o noua pomana electorala. Astfel, consumatorii care au ramas fideli CET-ului vor primi, pe langa ajutorul de caldura acordat de la bugetul de stat, un ajutor suplimentar de la bugetul local. Ce-i drept, anul acesta, limita de venit nu a mai fost ridicata pe plan local pana la peste 1300 de lei pe membru de familie, ca anul trecut. Dar aceasta, numai pentru ca OUG 70/ 2011 pune frau pomenilor si impune pastrarea transelor de venit pentru care se poate acorda ajutorul. Se permite autoritatilor locale sa suplimenteze ajutorul, dar numai pentru cei care au venitul maxim de 786,1 lei/luna pe membru de familie sau 1.082 lei pentru persoanele singure. Pentru a primi ajutorul, toti consumatorii din sistemul centralizat trebuie sa incheie conventie de furnizare/primire agent termic cu CET Bacau. Pentru bacauanii care refuza conventia sau nu se incadreaza in limitele de venituri pentru a primi ajutorul, intretinerea se anunta „de groaza”. Chiar daca vor face economie din repartitoare, vor plati din greu caldura care se va plimba pe tevi pentru a alimenta caloriferele vecinilor care vor fi subventionati si nu vor consuma fara restrictii caldura de la CET.
Doina Mincu