18 ianuarie 2025

Voluntarii, dependenti de „multumesc”

"Voluntariatul este o poveste lunga!"

Avem impresia, adesea, ca n-am progresat deloc in doua decenii de democratie. De fapt, societatea nu mai e aceeasi. Daca ne straduim sa ne amintim descoperim ca in multe domenii lucrurile s-au schimbat. Unul dintre acestea e voluntariatul. De la 3-4 englezi, cati paseau atunci intr-un camin-spital, am ajuns la sute de liceeni care fac voluntariat absolut dezinteresat. 2011 este, si pentru bacauani, Anul European al Voluntariatului.

Voluntariatul este o activitate desfasurata in interesul comunitatii "din proprie initiativa" dar si "primul pas in cariera", o sansa de a-ti dezvolta personalitatea si, in acelasi timp, un fenomen cu radacini adanci in trecutul societatii umane. Voluntariatul poate fi privit ca filozofie, ca stil de viata, dar si ca un mijloc de a intelege viata. Imediat dupa Revolutie, Bacaul a avut noroc de prezenta unor voluntari straini, care au devenit modele in asistenta sociala. Intre primele institutii care au lucrat cu voluntari se afla Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau. La inceput au fost 3-4 voluntari, acum sunt peste 200. Numarul tinerilor interesati de ceea ce se intampla dincolo de gardul institutiilor de ocrotire a crescut treptat, la fel si dorinta lor de a-i ajuta in mod direct pe copiii abandonati. La ora asta, Centrul pentru persoane cu handicap "Condorul" este frecventat de 24 de voluntari care fac activitati socio-recreative si de ergoterapie cu asistatii, mai exact ii invata sa picteze, citesc impreuna poezii, confectioneaza obiecte decorative. In centrele rezidentiale din judet sunt 182 de voluntari: 3 in Centrul Rezidential (CR) "Pietricica" din Comanesti, 54 in Profamilia Bacau, 15 la CR "Henri Coanda", 34 la "Ghiocelul". In Centrul "Alexandra" vin 50 de voluntari de la liceele din Onesti, iar vara, 10 tineri din SUA si 13 din Anglia.

"A inceput sa conteze la angajare!"



Asociatia de Sprijin a Copiilor cu Handicap Neuromotor (ASCHN) Centrul "Daniel" are in medie 16 voluntari activi, 11 liceeni si 5 studenti, care se implica in acvitatile curente ale asociatiei, dar si in campaniile care preced diverse evenimente. "Avem voluntari care picteaza cani, confectioneaza margele, bratari si obiecte decorative pe care le vindem si strangem fonduri, arata Alina Popa, coordonator centru. Din septembrie, avem cativa voluntari care fac lectiile cu elevii care nu merg la «Scoala dupa scoala» din cauza ca parintii nu au bani sa acopere costurile. Se platesc 10 lei pe zi pentru cadrul didactic si 8 lei masa, deci 18 lei pe zi." Acesti copii vin la Centrul "Daniel", unde isi fac lectiile cu ajutorul liceenilor. ASCHN are doar 6 specialisti, de aceea prezenta voluntarilor e foarte importanta. "Din pacate, voluntariatul nu e privit ca o atributie de serviciu, arata Alina Popa. Eu imi stabilesc un program si dupa aceea aflu ca un voluntar nu a reusit sa ajunga din cauza ca s-a intamplat nu stiu ce! Aici mai avem de lucrat. Ori anunti din timp, ori gasesti un inlocuitor dintre colegi. Eu nu pot sa trimit acasa copilul, trebuie sa iau un specialist din alta activitate ca sa-l suplineasca pe voluntar. E nevoie de mai multa seriozitate." Unii studenti de la kinetoterapie au ales un copil si au lucrat pe caz timp de un an, altii au venit cu un buchet de flori si au cerut doar adeverinta. "Evident, i-am refuzat", declara Alina. Voluntariatul aduce beneficii nu doar comunitatii si asociatiilor, ci si voluntarilor. "Mai nou, elevii de liceu care solicita bursa obtin un punctaj mai bun daca au un contract de voluntariat, afirma Alina Popa. De asemenea, a inceput sa conteze si la angajare. Adeverinta arata ca tanarul care a fost voluntar s-a integrat in echipa sau nu, cum a lucrat, cat a fost de serios, de responsabil, daca s-a adaptat disciplinei."

"Vin absolut dezinteresat"

"Putem vorbi de voluntariat, in Bacau, cam din 2002, arata Andre Muit, presedintele Asociatiei de caritate romano-olandeza «Betania». La ora asta, avem 120 inregistrati, din care 70 sunt activi si se implica in activitatile zilnice." Liceenii ajuta asociatia in activitatile administrative, cum ar fi sortarea si distribuirea pliantelor, altii lucreaza direct cu beneficiarii serviciilor sociale sau in constructii. Nu se pune problema lipsei de seriozitate: "Cand se inscriu, sunt invitati la sediu si avem o discutie. Le explicam ce inseamna voluntariatul, ce asteptam de la ei, ce trebuie sa faca… Cei care sunt seriosi mai vin, care nu sunt, renunta", arata Andre Muit. Voluntarii sunt interesati mai ales de copiii cu autism de la Centrul "Delfinul", dar lucreaza si cu beneficiarii Centrului de Integrare a Tinerilor (CIT) si ai Centrului de Recuperare. De asemenea, participa la activitatile Biroului de sprijinire a familiilor aflate in situatii de criza. Unii liceeni vin zilnic, altii de 2-3 ori pe saptamana. Alaturi de tineri, la "Betania" fac voluntariat pensionarii din Amsterdam, cu ajutorul carora au fost construite Centrul Medical din Gaiceana si Centrul Multifunctional din Bacau. "Eu vreau sa adaug ceva la viata mea", marturisea unul dintre pensionarii olandezi, incercand sa explice prezenta sa in Bacau. Adultii din Bacau nu prea fac voluntariat, arata Andre Muit. "Avem unul singur, un profesor de informatica de la «Henri Coanda», care ne ajuta." In ultimii ani, s-au facut, totusi, progrese evidente: "Vin absolut dezinteresat si sunt mult mai implicati in problemele sociale ale comunitatii, sustine presedintele asociatiei, referindu-se la tineri. Au inteles ce inseamna voluntariatul si stiu exact ce se asteapta de la ei."

Voluntari la "Neurologie" si la mall

Colegiile "Gheorghe Vranceanu" si "Vasile Alecsandri" au cei mai multi voluntari activi in cadrul FSC Bacau. Urmeaza, apoi, colegiile "Ion Ghica", "Sf. Iosif" si "Stefan cel Mare". Fundatia are, in total, 170 de voluntari care participa la activitati cel putin 2-3 ore pe saptamana. Sunt si altii care vin sporadic, in campaniile de vara sau de sarbatori. In afara de 3-4 studenti, restul sunt liceeni din Bacau. Tinerii fac temele cu elevii din cartierul Tache, care frecventeaza Centrul "Mozaic", picteaza impreuna cu ei, merg in unitatile rezidentiale, se implica in serviciul de ingrijire la domiciliu, ajutandu-i pe asistati sa gateasca sau facand cumparaturi pentru ei. "Chiar in acest week-end am inceput campania de toamna, arata Ionut Chirita, purtator de cuvant al FSC. Voluntarii nostri fac curatenie generala in locuintele a zece batrani care nu se pot deplasa." De interesul liceenilor beneficiaza si pacientii sectiei Neurologie din SJU: tinerii ii hranesc cu lingurita, ii duc la baie, ii asculta depanandu-si amintirile si ii incurajeaza. "Voluntarii ne-au ajutat foarte mult si in organizarea diverselor campanii sau evenimente, cum au fost Saptamana Nationala a Voluntariatului, «Scolile de vara» organizate in comunele din estul judetului, ONGfest, campaniile de Paste si de Craciun, arata Ionut Chirita. Am avut standuri in mai multe centre comerciale, iar tinerii au vandut obiectele confectionate de copii si batrani." Faptul ca, astazi, elevii unor licee de elita nu se mai jeneaza, ca in urma cu 10 ani, sa stea la stand si sa vanda martisoare sau sa iasa la plimbare cu un copil cu handicap arata ca mentalitatile se schimba, ca ne miscam in directia Occidentului, ca prejudecatile nu ne-au imbolnavit iremediabil.

"Lucrurile s-au schimbat in bine!"

"Voluntariatul e o poveste lunga, afirma Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC Bacau. Ne-am chinuit mult la inceput ca sa atragem voluntari. Pe atunci, voluntariatul era considerat echivalentul «muncii patriotice» si ne izbeam de o reticenta. Perceptia s-a schimbat gratie prezentei voluntarilor straini. Primii au venit in 1991-1992, din Marea Britanie, la Caminul Spital Ungureni, apoi au venit educatori, asistenti sociali si medicali din Elvetia, Franta, Olanda si Germania. Isi luau concediu de odihna o saptamana – doua si lucrau aici." Bacauanii nu prea se implicau in activitati sociale, preferand sa faca mici donatii sau sa duca alimente, nu sa-i ingrijeasca pe copiii cu handicap grav sau pe batranii paralizati. "Lucrurile s-au schimbat mult in bine, arata directorul DGASPC. E si meritul presei bacauane, care a mediatizat problemele cu care ne confruntam, activitatile copiilor din centre, care nu sunt mai putin talentati decat cei din familie, dar si prezenta voluntarilor straini. Chiar a lucrat la schimbarea mentalitatilor. Primele licee care au reactionat au fost «Vasile Alecsandri» si «Ferdinand I». Si profesorii s-au oferit sa faca meditatii cu copiii nostri. Exemplul lor a jucat un rol foarte important. Acum avem conventii incheiate cu aproape toate liceele din Bacau."

"Simteam o bucurie speciala!"

Adina Paduraru e dintre cei mai vechi si mai dedicati voluntari ai FSC. Acum e studenta in anul III la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice a Universitatii "Vasile Alecsandri" din Bacau, dar face voluntariat de cand era in liceu: "A inceput in momentul in care Gabi Magureanu a venit la «Gheorghe Vranceanu» si ne-a vorbit despre voluntariat, despre niste tabere si despre certificatul de voluntar. Dupa un timp am descoperit ca nu certificatul ma intereseaza. Devenisem dependenta de voluntariat, de aceste activitati, era un fel de drog. Aveam nevoie sa-mi spuna cineva multumesc, sa vad ca l-am ajutat. Va amintiti, cred, ca se spunea mereu despre «tinerii din ziua de azi» ca nu sunt buni de nimic. Era ceva special ca eu, o adolescenta, sa fac lucruri atat de importante pentru semenii mei." Adina s-a implicat in toate proiectele, dar cel mai mult a lucrat cu copiii. Cu toate astea, batranii de la "Neurologie" au impresionat-o cel mai mult: "Erau singuri si deprimati, chiar aveau nevoie de noi, aveau nevoie sa vorbeasca cineva cu ei si sa-i incurajeze, marturiseste Adina. Cand vedeam cat de mult s-a schimbat intr-o saptamana un pacient simteam o bucurie speciala. Cel care refuza sa manance se plimba acum pe holul spitalului. Mi se parea absolut incredibil."

"Voluntariatul are, din punctul nostru de vedere, o dubla importanta, arata Ionut Chirita, FSC Bacau. In primul rand, voluntarii reprezinta o resursa umana extraordinara, care ne ajuta extrem de mult cu entuziasmul si dorinta lor de implicare. In al doilea rand, voluntariatul este important chiar pentru voluntari: este o foarte buna metoda educativa si le ofera un contact direct cu realitatile mai putin placute ale vietii, facandu-i mai responsabili si mai realisti."
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img