* acestea erau cu aproape 140 de milioane de lei mai mici fata de finalul anului 2013 * economiile au crescut cu 749 de milioane de lei, iar creditele au scazut cu 284 de milioane de lei
Restantele la returnarea creditelor bancare ale bacauanilor au scazut cu 140 de milioane de lei anul trecut, fata de situatia de la finele anului 2013. Numai fata de luna noiembrie 2014, la 31 decembrie cuantumul acestora era mai mic cu 40 de milioane de lei – conform raportului facut public de Banca Nationala a României.
Restantele au ajuns, astfel, la numai 375 de milioane de lei, in timp ce economiile in banci erau de peste 8,26 de milioane de lei (din care ale populatiei de peste 890 de milioane de lei), iar creditele contractate de 3,69 de milioane. De remarcat este ca, fata de anul trecut, in 2014 economiile in banci au crescut cu 749 de milioane de lei, iar creditele au scazut cu 284 de milioane de lei. Numai fata de luna noiembrie, in decembrie volumul creditelor a scazut cu 148 de milioane de lei.
Bacauanii au solicitat bancilor credite în lei de peste doua miliarde de lei, iar în valuta la echivalentul a 1,60 de miliarde de lei. Creditele restante ramân, în continuare, mult mai mici decât economiile, dar de aproape 10 ori mai mari decât cele din luna octombrie 2008 (adica fata de începutul crizei economice), când au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de înteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, de peste 1,60 de miliarde de lei, pe când nerezidentii stau la peste 2,21 de milioane de lei.
Valoarea creditelor de consum a ajuns la peste 370 de milioane de lei, iar a creditelor pentru locuinte la peste 477 de milioane de lei. Volumul creditelor de consum este in scadere, in timp cel al creditelor pentru locuinte in crestere fata de toamna anului trecut.
Dupa declansarea crizei generate de aprecierea francului elvetian, in ianuarie a acestui an, situatia restituirii creditelor bancare ar putea arata oarecum diferit fata de sfârsitul anului trecut. Discutiile pentru solutionarea crizei sunt, insa, inca pe rol.