Practicienii in insolventa bacauani cred ca o lege a falimentului personal ar fi necesara, in contextul in care si persoanele fizice sunt supuse deseori situatiilor in care nu mai pot returna credite ori nu mai pot face fata altor obligatii de plata. O astfel de situatie este creata, acum, de cresterea cursului valutar al francului elvetian.
„Legea inca nu a fost data si nu vrem sa facem, de la nivelul nostru, prea multe comentarii asupra ei – spune presedintele filialei Bacau a Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din România (UNPIR), Florin Dragomir -, dar putem opina ca este absolut necesara si in folosul celor care se afla in situatia de a nu mai putea returna un credit sau de a nu-si onora o obligatie financiara. Sunt patru proicte de lege in discutie, acum, si speram ca va fi aleasa varianta cea mai buna”.
Adoptarea unei astfel de legi are si destule opozitii, mai ales din partea bancilor comerciale, dar si a institutiilor financiare internationale. Cu toate acestea, presedintele UNPIR, Arin Stanescu, amintea, recent, ca in Uniunea Europeana 26 dintre cele 28 de state au o asemenea lege.
„Noul act normativ – spunea presedintele UNPIR – nu va aduce salvarea situatiei de criza provocata de cursul valutar al francului elvetian. Legea este necesara, dar nu va salva pe toata lumea. Vor merge catre insolventa toti cei care nu îsi pot plati obligatiile. Si este vorba despre orice fel de obligatii financiare. Dar, intrarea în insolventa se va face pe criterii obiective si nu sunt numai avantaje, sunt si dezavantaje.”
Intre avantaje ar fi suspendarea executarilor silite incepute, odata cu declansarea procedurii de insolventa, stoparea acumularii de dobânzi si penalitati pentru intârzierea la plata, protejarea persoanelor fizice debitori de buna credinta, toate creantele devin lichide si exigibile, toate actele unilaterale ale debitorului (imputerniciri/mandate acordate) nu mai produc efecte si se asigura un echilibru intre interesele debitorilor, persoane fizice, si cele ale creditorilor.