1 ianuarie 2025

Sase copii intretin, din alocatiile lor, trei familii

Doua paturi, o masa si o soba, iar pe peretele dinspre rasarit, câteva icoane. In casuta din Izvoru Berheciului, e strâmt, e fum, insa si caldura, caci soba duduie. Pare de necrezut, dar aici, in locuinta care seamana cu o vizuina, isi au adapostul zece persoane, sase copii si patru adulti: Florin Derla si Elena Sandu, amândoi apropiindu-se de 60 de ani, Mihaela, 33 de ani, si Simona, 25 de ani, fiicele Elenei, si copiii celor doua. Mai au o camera, dar acolo “nu facem foc, ca nu ne da mâna”, spune batrânul.

E bolnav de ficat si “daca moare, fratii lui ne dau afara, ca nu e casa noastra”, spune Elena Sandu, partenera lui. Si acum, cât e in viata, rudele ii avertizeaza ca nu-i mai rabda mult. Mihaela tine in brate un nou-nascut.



Intr-un colt al patului, mai descoperim un bebelus cu o privire pierduta, ca si cum ar dormi cu ochii deschisi: e Andrei, fiul Simonei, care are trei luni. “Ea e plecata de o luna de acasa, dar il crestem noi. Nu stim unde e. A plecat. Ea are probleme, a fost operata la cap si a avut certificat de persoana cu handicap”, povesteste, senina, sora mai mare. Mihaela are patru copii: Mihai, 10 ani, Florina, 7 ani, Petronela, 2,5 ani, si Stefanut, proaspat intrat in aceasta lume ciudata, in care e cam trist si cam intuneric. Simona are doi copii: pe Razvan, 2,5 ani, si pe Andrei, pruncul de trei luni.

“Ducem copiii in fata primariei”

“Sase suflete in infern”, asa i-au descris vecinii care ne-au sesizat, fiind ingrijorati de soarta copiilor. Viata grea, fara casa, fara venituri. „Traim din alocatiile copiilor si din ajutorul social. Nu avem lemne, nu avem lumina, stam la lumânare”, spune bunica, adaugând ca Primaria Iz. Berheciului nu-i ajuta. “Ne imping sa-i dam la stat, dar eu nu-i dau la stat”, adauga Elena Sandu. Niciunul dintre copii nu are tata.

izv berheciului 1

“Nu stau cu el ca nu m-am inteles”, explica Mihaela. E vorba despre tatal nou-nascutului, caci tatal Petronelei a murit. Nu mai pun intrebari despre ceilalti. “Eu am crescut la centrul de plasament. M-a dat statul la scoala, mi-a dat un serviciu, era bine, acum e jale… Nu-mi pare rau ca am copii, imi pare rau ca nu am o situatie!” Crescuta intr-un orfelinat? Poate din cauza asta nu vrea sa-si dea copiii la stat.

“Nu e rau acolo, ai de toate, haine, mâncare, dar nu ai pe cineva care sa te mângâie”, mai spune Mihaela. Tânara a lucrat o vreme in Bacau, intr-un atelier de incaltaminte, caci pentru asta era calificata, “dar acum, cu atâtia copii, nu pot sa merg la serviciu”. Grija lor cea mai mare este ca isi vor pierde locuinta: “Daca ne scot din casa ducem copiii in fata primariei, ca sa ne ajute. La Colonesti cum ii ajuta pe oameni? Acolo, vine primarul si ii intreaba pe oameni daca au lemne, daca au ce mânca… Aici nu vine deloc! A zis sa ne luam lemne din ajutorul social, iar daca nu mai putem, sa dam copiii la stat!”, acuza batrâna.

Autoritatile sunt depasite de situatie

“Bunica e toata ziua cu bauturica, explica Ioan Ciuche, primarul comunei Iz. Berheciului, surprins de acuzatiile aduse. Toate fumeaza, deci au bani. Nu le-am ajutat? Zilnic veneau la cersit: ba ca le trebuie bani de medicamente, ba ca merg la Bacau, ba ca nu au lemne. Cereau in fiecare birou si le dadeam, nu stiam unii de altii.”

Carmen Nistor, secretarul comunei, afirma ca i-a pus in legatura cu o fundatie care i-a ajutat o vreme cu pampers si lapte praf. Le explic ca incaperea e ingrozitor de mica pentru atâtea persoane. “O solutie ar fi sa locuiasca si in cealalta camera, unde au o soba de fier, dar nu vor pentru ca tin acolo alimentele de la UE”, explica Tatiana Cristofor, asistent social.

In primarie nu se stia ca Simona si-a parasit bebelusul de o luna. Angajatii nu sunt, totusi, de acord ca nu au facut nimic pentru copiii surorilor Sandu.

“Am tinut mereu legatura cu familia. Inainte de a naste Simona, batrânul a anuntat ca nu o primeste acasa cu un copil. Când au venit reprezentantii DGASPC a spus cu totul altceva. Noi i-am ajutat sa obtina certificat de nastere pentru ambii copii, sa-i inscrie la medicul de familie… Am fost nevoiti sa-i rugam pe agentii economici sa nu le mai dea tigari si bautura pe datorie, ca sa aiba bani de lapte”, afirma Carmen Nistor.

„I-am ajutat intotdeauna cu produse, cu haine, dar trebuie sa se ajute si ei”, adauga Tatiana Cristofor. Primarul Ion Ciuche sustine ca Elena Sandu are o influenta nefasta asupra fiicelor ei: “Bunica le incurajeaza sa faca copii si sa traiasca din alocatii!” Chiar daca lucrurile ar sta asa, cei mici nu au nicio vina.

Sase minori din alocatiile carora se intretin zece persoane. De fapt, noua acum, pentru ca mama bebelusului de trei luni a parasit domiciliul. Sase copii in primejdie. “Ne vom sfatui cu reprezentantii DGASPC si vom cauta impreuna o solutie, a promis primarul comunei. Eu sunt pentru institutionalizare. Cele doua mame nu au capacitatea de a lua deciziile potrivite pentru copiii lor!”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img