19 octombrie 2024
ContrasensImi pare rau dar… asta e capitalismul!

Imi pare rau dar… asta e capitalismul!

Problema cu francul elvetian nu este deloc ciudata; este insasi esenta capitalismului. Faptul ca unii au creat o bula speculativa, determinându-i pe altii sa se imprumute intr-o moneda pe care au popularizat-o ca fiind extrem de stabila, este un fapt pur capitalist. Mai concret, in conditiile in care nu mai exista reglementari care sa protejeze datornicul, este chiar neoliberalism pur.

Problema apare in momentul in care piata se misca, manipulata, evident, de rechinii din umbra si ratele care pareau mici si suportabile ameninta, brusc, sa dea peste cap viata datornicului.



Si atunci, datornicul, care face parte, in mare, din clasa mijlocie, cu idei de dreapta, capitaliste, care cere limitarea ajutoarelor sociale, care critica amestecul statului in economie si asistatii social isi da seama, brusc, ca vrea sa fie ajutat. Si striga ca statul trebuie sa ia masuri, ca nu se mai poate asa, ca nu este el de vina ca a sarit cursul si ca nu e corect sa-i ia banca masina sau casa.
Da, nu e corect. Dar acesta este capitalismul.

Faptul ca, acum, câtiva oameni care au manipulat piata au câstigat dintr-un condei câteva miliarde de euro, e mai putin relevant.

Ca din aceasta speculatie la nivel mondial rezulta câteva sute de mii de perdanti, care pot ajunge in situatia sa fie dati afara din case, iarasi nu este relevant din punct de vedere al neoliberalismului economic. Sa se spele pe cap statul cu ei, capitalismul a invins inca o data! Profitul este privat, pierderile sunt pasate statului.

Caci, repet, acesta este capitalismul. Si ori il acceptati si cu bune dar si cu rele, asa cum au fost nevoiti sa o faca milioane de români care si-au pierdut economiile in criza, ori decideti ca trebuie umblat pe la suruburi si trebuie facute niste schimbari in sistem…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img