23 decembrie 2024

Peste 3.000 de ajutoare sociale taiate

Economii la buget pe seama saracilor

Din 11.255 de familii care au sub venitul minim garantat, 3.474 au fost excluse de la ajutorul social pentru iulie. Cele mai multe l-au pierdut deoarece nu au prezentat anumite documente sau au refuzat un loc de munca ori sa urmeze un curs de calificare. Indeplinirea unora dintre aceste conditii inseamna, insa, cheltuieli din partea beneficiarilor de ajutor.



Mii de familii nevoiase nu vor mai primi in aceasta luna ajutorul social. Daca in iunie au fost 11.255 de beneficiare, pentru iulie ajutorul se va acorda unui numar de 7.781 familii. Pentru luna trecuta, la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale (AJOFM) primariile au depus foarte putine dosare noi. In schimb, au venit cu liste intregi de suspendari sau incetari de plata. La Horgesti au fost suspendate luna trecuta toate cele 502 dosare si acum au fost repuse in plata numai 100. La Valea Seaca au fost suspendate 73 dosare, la Rosiori – 123, la Plopana – 54, la Caiuti – 37, iar la Colonesti s-a dispus chiar incetarea platii in cazul a 112 dosare. Si exemplele ar putea continua. Primarii care au luat aceasta decizie o justifica prin faptul ca dosarele in cauza nu au toate documentele prevazute de lege ori titularii dreptului nu indeplinesc criteriile legale.

Conditii care lovesc in cei mai nevoiasi

Din pacate, noile criterii si conditii prevazute de Legea 416/2001 (a venitului minim garantat) pentru acordarea ajutorului social fac victime printre cele mai amarâte familii din judet. Si aceasta deoarece, culmea ironiei, ele trebuie sa dispuna de resurse financiare pentru a le indeplini. Una dintre conditii este aceea ca persoanele care pot munci din cadrul familiilor ce indeplinesc criteriile sa prezinte lunar dovada ca sunt inscrise in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Or, cei din mediul rural trebuie sa se deplaseze zeci de kilometri pâna la punctul de lucru al AJOFM pentru a viza carnetul de somaj, ceea ce inseamna sa aiba bani pentru transport. Totodata, daca AJOFM ori alt furnizor de servicii de formare profesionala le pune la dispozitie un curs, sunt obligati sa-l urmeze, pentru ca altfel sunt taiati de la ajutor. Dar cursul nu se organizeaza in localitatea de domiciliu, ci in Bacau sau Onesti. Nu in ultimul rând, cei care refuza un loc de munca, de asemenea, sunt exclusi de la ajutor. Multi au facut lucrul acesta, pe motiv ca postul oferit este la o distanta mare si cheltuie mult cu naveta, incât nu mai ramân cu mai nimic din salariu. Altii nu s-au prezentat pentru a-si viza carnetul de somaj ori nu au acceptat sa urmeze un curs de formare profesionala. Asa se explica in cea mai mare parte situatia inregistrata in aceasta luna (pentru iulie) si care este fara precedent.

Cu zece job-uri scoti din plata 500 de dosare

In comuna Horgesti, din 502 beneficiari ai Legii 416 au mai ramas 100. Celorlati li s-a suspendat plata venitului minim garantat din cauza ca nu au adus toate documentele prevazute de lege: "Au venit de la Inspectia Sociala, ne-au verificat si ne-au pus sa refacem sau sa completam dosarele, arata Ionel Turcan, primarul comunei. Oamenii astia s-ar incadra la Legea 416, dar i-au suspendat din cauza ca nu au adus toate documentele. In plus, avem un singur angajat si sunt sute de dosare." Pe de alta parte, daca nu aduc adeverinta de la AJOFM, in 3 luni intra in incetarea platii. "Li se dau locuri de munca, iar ei nu le accepta", arata edilul. Se plâng ca e prea mare distanta pâna la slujba, ca naveta costa doua milioane, mâncarea, alte doua milioane, pentru ca "nu poti sa stai 10 ore fara sa manânci", mai ramân cu un milion-doua, prea putin ca sa hranesti cinci copii. "Ca sa mearga la serviciu, le trebuie si incaltaminte, si o haina mai buna… Ei se gândesc ca e mai bine sa ramâna acasa si sa lucreze cu ziua, in sat. E greu si asa, e greu si sa faci naveta. Daca te pui in locul lor, ii intelegi", afirma edilul. E crunta saracia, in unele sate, iar statul "nu vine cu o solutie reala". Primarii cred ca singurul scop al acestei legi este sa reduca numarul de asistati, in beneficiul bugetului de stat. "Cu 10 locuri de munca poti sa scoti din plata 500 de dosare pentru ca stii din start ca nu vor fi acceptate posturile, arata Ionel Turcan. Daca ar fi macar 10 milioane salariul, tot le-ar ramâne ceva."

Fara bani, fara asistenta medicala!

"Ne-a nenorocit legea asta, avem necazuri mari, afirma Ionel Petraru, primarul din Rosiori. Pâna acum, ii trimiteau la munca pe cei care aveau pâna in 40 de ani, acum au extins la 50 de ani." In felul asta, vor fi tot mai multi cei care vor pierde venitul minim garantat. "I-au trimis la Sera si la Avicola, adauga edilul. S-au dus la Sera si nu au gasit pe nimeni, era usa incuiata, iar la Avicola au spus ca nu au nevoie luna asta." Peste 20 de persoane au fost trimise la calificare sau recalificare, insa doar una a acceptat sa urmeze cursul. "Le trebuie bani pentru abonament si efectiv nu au acesti bani, sustine primarul. O parte prefera sa se duca la munca, cu ziua, in diverse ferme, dar ce vor face la iarna? Cum se vor descurca? 50 dintre beneficiarii Legii 416 din Rosiori nu s-au prezentat deloc la AJOFM." Pierderea ajutorului nu ar fi o tragedie daca nu ar fi insotita de pierderea asigurarii de sanatate, care este legata de primul. Primarii sustin ca din cauza traiului greu, tot mai multa lume e bolnava. "Avem cazuri grave, cu mama bolnava de cancer, tatal plecat in lume si cinci copii care trebuie hraniti", arata Valentin Mirzac, edilul din Colonesti. Sunt situatii strigatoare la cer, sustine edilul, referindu-se la cei care au pierdut pâna si alocatia complementara.

Vor creste costurile sociale

Zona din stânga Siretului e foarte saraca, sunt multe probleme sociale, iar primariile sunt depasite de situatie. "Referentul a decedat, dosarele fiind gestionate de asistentul social de la Centrul de Zi, arata edilul din Colonesti. Acum, acesta pleaca in Italia, la munca, desi are studii superioare. De pe 15 august, nu mai avem pe nimeni!" Valentin Mirzac sustine ca tocmai cetatenii cei mai saraci sunt afectati de noile prevederi legislative. Taranii mai instariti, despre care se afirma ca primesc in mod necuvenit ajutorul social, au bani de cursa, isi pun viza la AJOFM, se invârt in vreun fel, in timp ce amarâtii "au ramas in bataia sortii. Sunt oameni nascuti dupa ’70, care au copii de hranit si de imbracat. Stiti ce se va intâmpla? Va creste abandonul scolar." Noua lege va avea efect de bumerang: nu-si va atinge tinta si se va intoarce impotriva statului cu o crestere a costurilor sociale in anii viitori. Vom avea multi bolnavi, mai multi analfabeti, mai multe persoane care traiesc la periferia societatii. Iluzia ca adultii din mediul rural vor face naveta, zilnic, 100 de kilometri pentru a lucra intr-o fabrica nu ajuta pe nimeni. "Majoritatea ofertelor sunt in afara judetului Bacau, arata Valentin Mirzac. Probabil ca pe cei din alte judete ii trimit la noi. Nu sunt locuri de munca, in Colonesti, nici asistenti personali nu mai avem!"
Silvia Patrascanu
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img