23 decembrie 2024

S-a injumatatit abandonul de copii

Colaborare in interesul copiilor

Dupa ce timp de sase decenii, numarul copiilor parasiti a crescut constant in judetul Bacau, DGASPC inregistreaza in 2011 o premiera: abandonul e in scadere. Factorii care au potentat succesul sunt sprijinul unor ONG-uri, infiintarea serviciilor sociale acreditate in mediul rural si colaborarea cu autoritatile locale.



Am trecut de jumatatea anului 2011, iar numarul copiilor parasiti este de doar 13, fata de 28, cât era in 2010. Astfel, in maternitatile din judet au fost abandonati 6 copii, iar in sectiile sau spitalele de pediatrie, 7. Nou-nascutii lasati in maternitate au fost dati in grija asistentilor maternali profesionisti (AMP), la fel minorii internati si uitati de parinti in spital. Un singur copil a ajuns intr-un centru de plasament. La finele anului 2011, numarul cazurilor de abandon se ridica la 38. Motivul care a dus la imbunatatirea situatiei in judetul Bacau este colaborarea DGASPC cu Hope and Homes for Children (HHC), mai exact sprijinul acordat de fundatie in actiunile de prevenire. "Avem echipe mixte, formate din specialisti ai DGASPC, HHC si ai autoritatilor locale, care intervin, in functie de nevoi, si sprijina familia atunci când traverseaza un moment dificil, astfel incât sa nu se ajunga la abandon", arata Sorin Brasoveanu, directorul general al DGASPC. E vorba despre cazuri speciale, in care familii cu 3, 5 sau 7 copii se confrunta cu greutati materiale imposibil de depasit. "Fiecare face ce poate, sustine seful DGASPC Bacau. Noi ii ajutam sa obtina documentele care le lipsesc, certificate de nastere, acte medicale, apoi, primaria le intocmeste dosarul la Legea 416, HHC ii ajuta cu materiale de constructie, daca, de exemplu, mai au nevoie de o camera, cu carton asfaltat ca sa-si refaca acoperisul, in alte cazuri, cu lapte praf pentru copii, pe o perioada mai indelungata. Toate astea, ca sa nu separam copiii de parinti."

Nu sunt bani, dar exista "resursa umana"

Daca toate primariile ar urmari ce se intâmpla in comunitate, mai ales in satele izolate, si ar interveni la timp, numarul cazurilor de abandon ar scadea simtitor, apropiindu-se de zero. Rolul autoritatilor locale e foarte important si, din acest motiv, DGASPC Bacau a lucrat la imbunatatirea calitatii serviciilor sociale din mediul rural in 2011. Acesta este cel de-al II-lea factor care a dus descresterea semnificativa a numarului copiilor parasiti. Anul trecut, in judet erau 16 servicii acreditate, din care doar 9 la tara, iar anul acesta, inca 11 comunitati rurale au servicii sociale acreditate, in cadrul unui program realizat in parteneriat cu HHC. In plus, 30 de angajati din administratie au urmat cursuri de pregatire in domeniul asistentei sociale. Stefan Darabus, directorul HHC România, arata ca fundatia a demarat o evaluare la nivel national, ale carei rezultate vor arata pentru prima data "care este situatia reala a sistemului de protectie", câti copii sunt in centre, "care este "nivelul de pregatire al angajatilor", care este calitatea serviciilor oferite copiilor aflati in protectia statului, "cât timp petrec pe teren asistentii sociali, cât de relevante sunt dosarele întocmite pentru asistenta sociala." Organizatiile HHC si “Betania” ajuta sistemul public de protectie si in directia integrarii tinerilor in comunitate tot in ideea de a avea mai putini asistati. Pentru ca tineri care nu se pot adapta nu au slujba, nu au venituri, locuinta si inseamna viitori parinti care vor ajunge sa traiasca din mila statului, apoi sa-si abandoneze copiii.

Copiii se muta in "casute"

In 2011, DGASPC Bacau mai are doua proiecte mari: inchiderea Centrului Rezidential “Ghiocelul” si inchiderea CR “Alexandra” din Onesti. Ca alternativa, au fost create doua servicii: servicii de ocrotire de tip familial si servicii de recuperare psihomotorie. Copiii sunt transferati, in etape, in casute, iar cei care au probleme de sanatate vor fi adusi in mod regulat, cu masina, la centrul de recuperare. In Bacau, sunt trei casute, pe str. Marasti, Arcadie Septilici si in zona bd. V. Pârvan, construite de HHC, iar in Onesti 4 casute, 2 realizate cu sprijinul SERA si 2, din nou, cu HHC. O casuta ocroteste 10 – 12 copii, nu mai mult, deoarece peste 12, unitatea e considerata centru rezidential, conform standardelor UE. “Noi desfiintam centrele mamut si ii mutam pe copii in casute, dar pe de alta parte, inchidem robinetul”, sustine seful DGASPC.

Proiectul UNICEF e "mana cereasca"

Un proiect foarte "proaspat" este cel derulat de DGASPC Bacau in parteneriat cu UNICEF. A fost demarat in iunie si priveste, de asemenea, serviciile din mediul rural. Gratie acestei colaborari, 12 comunitati locale au angajati asistenti sociali pregatiti de experti. UNICEF le va plati integral salariul timp de un an. In situatia in care primariile rurale nu pot face angajari, din cauza crizei si din cauza blocarii posturilor, proiectul e “mana cereasca”. Au fost alese zone aflate in situatie de risc, depistate in urma unui studiu realizat de Universitatea Bucuresti si UNICEF: Berzunti, Blagesti, Colonesti, Corbasca, Dealu Morii, Gaiceana, Gura Vaii, Parava, Parincea, Rachitioasa, Sanduleni, Stanisesti si Ungureni. Bacaul are cu 3 angajati in plus fata de alte judete acceptate in proiect. Asistentul social platit de UNICEF este consiliat, ajutat, dar i se cere ca la sfârsitul fiecarei luni sa faca un raport de activitate in care sa prezinte cazurile de care s-a ocupat si masurile pe care le-a instituit. “Nu stam degeaba, declara Sorin Brasoveanu. Iata ca, desi suntem in situatie de criza si stam prost la capitolul «buget», am gasit solutii si resurse ca sa mergem mai departe.”
Silvia Patrascanu

Au ramas in familie gratie HHC

Tereza A., din Brusturoasa, este una dintre acele mame care nu au puterea de a-si parasi copiii, oricât de greu ar duce-o. Femeia s-a casatorit in 1988 si a adus pe lume doi baieti, Marin si Florin, apoi a plecat din sat si s-a intors in 2006, cu inca doi copii: Georgel si Vasile. Dupa un an, sotul, care initial acceptase prezenta copiilor si ii daduse o camera, nu a mai primit-o din cauza ca femeia a vrut sa-si aduca si concubinul. S-a mutat intr-o casa parasita din Asau, iar in 2009 a mai adus pe lume un baietel, pe Vlad. Interventia primariei, a DGASPC si HHC i-a salvat pe minori de la institutionalizare. Primaria Brusturoasa i-a dat ajutor social, angajatii directiei au consiliat-o, iar HHC a ajutat-o "cu alimente, detergenti, haine, apoi i-a cumparat o soba, un frigider si o masina de spalat", arata Ciprian Ungureanu, asistent social. La fel au fost sprijinite si alte femei. Gabriela M., din Asau, si-a abandonat baietelul in Maternitatea Bacau, iar dupa trei saptamâni a venit sa-l ia acasa. HHC a ajutat-o cu pampers, lapte praf, articole de igiena si hainute pentru copil. Mariana B., din Mânastirea Casin, a fost ocrotita in Centrul Maternal impreuna cu copii. Gratie consilierii asigurate de psihologii DGASPC Bacau, femeia a fost reintegrata in familie, iar pentru depasirea situatiei de criza, cazul a fost propus HHC, solicitând sprijin ce consta in detergenti, o masina de spalat, articole de imbracamine pentru copii, incaltaminte, alimente, pampers si rechizite. Ajutorul acordat de fundatie este pe o perioada limitata, insa monitorizarea cazurilor este permanenta.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img