4 ianuarie 2025

Dupa ce a lasat Bacaul pe uscat trei zile, CRAB scumpeste apa

Dupa avaria care a lasat zeci de mii de bacauani fara apa timp de trei zile, CRAB a anuntat ca, de luna viitoare, facturile vor creste cu 15 procente.

Criza apei potabile din municipiul Bacau a luat sfârsit marti dupa-amiaza, când apa a inceput sa curga normal in toate zonele orasului, la trei zile de la producerea avariei de pe aductiunea de la Valea Uzului. CET a primit unda verde sa livreze in oras si apa calda, iar Autoritatea de Sanatate Publica a emis un comunicxat in care anunta ca apa de la robinet este potabila.



Directorul general al CRAB, Razvan Gaina, si directorul tehnic, Petrus Radulescu, au explicat, marti, intr-o conferinta de presa, toate amanuntele legate de acest incident major, de altfel cel mai grav incident de pe aductiune de când aceasta a fost modernizata si pusa in functiune in urma cu patru ani. Practic, a fost vorba despre cedarea unei imbinari intre doua tronsoane ale conductei de fonta cu diametru de 1000 mm. Avaria s-a produs intr-o zona unde conducta este ingropata la trei metri adâncime, pe malul pârâului Uz, pe sub o sosea si o portiune de cale ferata. „Zilele urmatoare vom analiza ce ar fi putut produce o asemenea avarie: poate fi din cauza traficului greu, poate de vina este cutremurul de 5,7 grade de acum doua luni sau o tasare a terenului. Cauzele pot fi multiple. Insa chiar si dupa aceasta analiza, nu putem promite ca nu vor mai exista astfel de avarii”, a spus directorul Gaina, care a cerut scuze bacauanilor pentrui disconfortul din cele trei zile.

De mentionat ca garantia conductei a fost de doar doi ani si a exprirat. Directorul Razvan Gaina spune ca aceasta este perioada obisnuita de garantie, iar lucrarea nu are deficiente de proiectare.

Interventie cu probleme

Cât despre interventia propriu-zisa, directorul tehnic Petrus Radulescu a explicat ca avaria a fost semnalata operativ, de catre echipele de „plimbareti”, adica tehnicieni care se deplaseaza de-a lungul traseului si verifica starea conductei. Echipa de intreventie a ajuns la fata locului in circa o ora si jumatate dupa producerea avariei, dar atâta vreme cât conducta era plina cu apa nu s-a putut interveni.

„Golirea s-a facut pe o lungime de 16 kilometri, iar acest lucru a durat cam o zi. Interventia este foarte dificila, pentru ca se lucreaza cu utilaje mari, se sapa mari cantitati de pamânt, fiindca este vorba despre portiuni foarte mari de conducta, de 12 metri lungime si diametru de un metru. Materialele sunt de foarte buna calitate, dar la sudura fontei sunt necesare materiale si tehnologii speciale”. Interventia propriu-zisa a durat circa 12 ore, dupa care alte 36 de ore a durat umplerea conductei.

Sistemele alternative

Cartierele Gheraiesti si Serbanesti sunt singurele care nu au resimtit criza apei, fiindca sunt alimentate din sursa de la Gheraiesti, care nu a fost intrerupta. In rest, au mai functionat sursele Hemeius 1, Hemeius 2 si Margineni. Toate acestea asigura doar un debit de circa 600 mc/h, in vreme ce necesarul orasului este de circa 2.300-2.500 mc/h. „Unii ar fi vrut sa fie livrata in oras si apa din sursa de la Gheraiesti, dar daca am fi facut asa, inversam fluxul de apa din retele si doua saptamâni ar fi curs doar apa tulbure la robinete. In plus, imbunatatirea programului de livrare ar fi fost nesemnificativa. Am ales astfel sa livram apa cu program din sursele Hemeius si Margineni, dar sa nu tulburam apa in tot orasul”, a spus directorul Radulescu.

Scutiri la plata apei murdare

Costurile interventiei sunt suportate de CRAB si nu se vor regasi in facturi, dupa cum da asigurari directorul general Razvan Gaina. De asemenea, acesta spune ca CRAB va suporta si 30% din valoarea facturilor populatiei care a primit apa tulbure in aceste trei zile, cu conditia ca acest neajuns sa fi fost semnalat la dispeceratul CRAB.
Directorul Petrus Radulescu a tinut sa contrazica si comunicatul emis de Autoritatea de Sanatate Publica, care avertiza populatia sa nu bea apa de la robinet pe motiv ca nu ar fi potabila. „Intr-adevar, apa era tulbure, dar din punct de vedere bacteorologic si chimic era corespunzatoare, deci se putea bea”, a spus directorul Radulescu. Ambii directori au admis ca au existat deficiente de comunicare a situatiei catre populatie, prin intermediul mass media, si au mai spus ca CRAB a anuntat doar institutiile principale ale orasului, adica Prefect, Primarie, Inspectoratul de Urgenta, Autoritatea de Sanatate Publica, etc.

Scumpire a apei cu 15%

Surpriza conferintei de presa de ieri a fost insa anuntul ca, dupa toata tevatura din ultimele trei zile, apa potabila urmeaza sa se scumpeasca, probabil de luna viitoare. „Ajustarea tarifului ar trebui facuta cu indicele de inflatie pe ultimii trei ani, dupa cum prevede intelegerea prin care s-au contractat fondurile necesare investitiilor. Avem depusa o cerere pentru efectuarea acestei ajustari la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bacau (ADIB) inca din luna mai 2014, dar pâna acum nu a fost aprobata. Luna viitoare, ADIB are o sedinta unde probabil se va aproba cererea noastra. Este vorba despre o majorare de circa 15%”, a spus directorul Gaina. Conform paginii de internet a CRAB, apa potabila este taxata acum cu 3,07 lei/mc fara TVA, iar canalizarea se taxeaza cu 2,27 lei/mc fara TVA.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img