Datornicii cer casa viceprimarului
Ieri, a fost zi de audiente in Primaria Bacau. De serviciu, viceprimarul Roxana Mironescu. Petentii, necajiti si mai putin necajiti. Oamenii se confrunta cu cele mai diverse probleme, unele cetatenesti, altele familiale, insa cei mai multi au nevoie de o casa. Din pacate, numarul cererilor este de 300 sute de ori mare decât numarul locuintelor sociale libere.
Miercuri, Roxana Mironescu, viceprimarul municipiului Bacau, a stat de vorba cu cetatenii. Oamenii o asteptau de la ora 9 pe scarile institutiei si pe bancile din hol, desi programul de audiente incepea la 11. Abatuti sau ingrijorati, ei sperau, totusi, ca viceprimarul va gasi o solutie. Unii au venit pentru o concesionare, altii sa ceara sprijin sau sa sesizeze o nedreptate. Gheorghe Antica reclama asociatia de proprietari ca-l taxeaza suplimentar si ilegal. "Nu am o teava prin casa, afirma el, furios. De ce sa platesc 16 lei, egal cu ceilalti carora le trec conductele prin apartament? Eu sunt debransat total de la CET. Daca nu se solutioneaza si nu vine o persoana sau o comisie din primarie, ceva, sa faca o constatare e de rau!" Gheorghe Antica e decis sa ajunga la Camera Deputatilor, iar de acolo "la Drepturile Omului, ca sa vedem care e situatia." Barbatul sustine ca nu a fost de acord sa plateasca pentru caldura emanata de tevi deoarece prin apartamentului lui nu trec tevi. Ce caldura? De unde caldura? In plus, nu a semnat niciun contract ca ar fi de acord: "Eu am centrala proprie si platesc gazele, apa, verificarea centralei, tot!"
"Noi suntem oameni corecti!"
Cei mai multi dintre petenti au, insa, probleme cu locuinta. Ioan Nastase e chiriasul Primariei, dar vrea sa cumpere casa deoarece a investit peste 30.000 de euro in renovarea ei: "Când m-am mutat aici, era dezastru. Stateau niste boschetari, era mizerie, nu erau gaze, apa, canalizare. Mi-au promis ca voi putea cumpara casa si am reabilitat-o. Un an am platit chirie, dar am putut locui aici." Unii nu au casa deloc sau nu vor mai avea de luna viitoare. Patru familii au venit sa se plânga viceprimarului ca vor fi evacuate, la mijlocul lunii august, de catre proprietar. Casa a fost retrocedata, iar oamenii au fost anuntati ca trebuie sa-si ia lucrurile si sa plece. Nicoleta Ciubotaru si-a pus toata in nadejdea in viceprimar. "Noi suntem oameni corecti, muncim, cred ca meritam sa fim ajutati." Gheorghe Giosa sta de jumatate de veac in casa cu numarul 35 de pe str. Bogdan Voievod. El, sotia si copii vor fi nevoiti sa paraseasca imobilul si sa caute camere cu chirie. "Pe data de 13 august sunt nevoiti sa eliberam casa. Trebuie sa ne luam mobila, haine, toate bunurile si sa plecam. Locuiesc de 43 de ani in casa asta", spune, cu voce stinsa, barbatul si mai ca-i dau lacrimile.
"Nu decide viceprimarul, singur"
Oamenii sustin ca sunt buni cetateni, au un loc de munca si impozitele platite la zi. "Lucrurile nu stau chiar asa", afirma viceprimarul Roxana Mironescu. Cu exceptia lui Gheorge Giosa, familiile de pe str. Bogdan Voievod au datorii intre 5 si 36 de milioane de lei vechi la bugetul local. Daca la capitolul ANL-uri pentru tinerii specialisti nu prea sunt probleme, in prima sedinta a CL urmând sa fie aprobata repartizarea a 175 de apartamente si garsoniere, in privinta locuintelor sociale, situatia e grava. "Avem disponibile 14 locuinte din fondul locativ de stat, 2 locuinte sociale si, poate, 4 garsoniere ce urmeaza a fi eliberate de asociatiile de proprietari care se vor muta in PT-uri", arata Roxana Mironescu. Numarul cererilor trece de 5000. Cazurile persoanelor care au fost, ieri, in audienta vor fi analizate in Comisia Sociala a Primariei Bacau. "Aici se vine cu solicitarea si cu analiza cazului, declara viceprimarul. De la audiente, este promovata la Comisia Sociala, nu decide viceprimarul singur daca se da locuinta. Se stabileste o lista de prioritati si se face o analiza in comisie. Si mâine (azi, n.r.) chiar avem Comisie Sociala la ora 12." Roxana Mironescu afirma ca exista o sansa si pentru cei amenintati cu evacuarea, cu conditia sa-si plateasca taxele si sa-si gaseasca un loc de munca: "Primaria vrea sa se asigure ca viitorii chiriasi sunt in stare sa intretina locuinta si sa-ti plateasca utilitatile."
Silvia Patrascanu