19 septembrie 2024
EconomieExpertii contabili judiciari au capatat statut de functionari publici

Expertii contabili judiciari au capatat statut de functionari publici

– acesta accentueaza responsabilitatea asupra actelor de expertiza, dar „unde-i lege nu-i tocmeala” – opineaza presedintele Filialei CECCAR Bacau

O decizie de la finalul anului trecut a Înaltei Curti de Casatie si Justitie pune o noua presiune asupra statului profesiei de expert contabil judiciar. Înalta Curte a stabilit ca expertul tehnic judiciar este functionar public în conformitate cu dispozitiile art. 175 alin. (2) teza întâi din Codul penal, dupa ce a examinat o cerere privind dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penala, prin care s-a solicitat pronuntarea unei hotarâri pentru dezlegarea de principiu a modalitatii de interpretare a dispozitiilor art. 175 alin. (1) si (2) din Codul penal privind functionarii publici.



Expertii contabili judiciar care sunt si membri ai Corpului Expertilor Contabili si Contabili autorizati din România (CECCAR) au solicitat acestei orgabizatii elaborarea unui punct de vedere fata de aceasta situatie. „Inalta Curte – au raspuns Directia juridica, Directia expertize contabile si Secretariatul organelor de conducere din CECCAR – a motivat ca expertul tehnic judiciar exercita un serviciu de interes public, respectiv întocmirea de expertize în vederea aflarii adevarului si solutionarii cauzelor aflate pe rolul instantelor judecatoresti sau instrumentate de organele de urmarire penala, serviciu pentru care a fost învestit de o autoritate publica (Ministerului Justitiei).”

În motivarea deciziei, Înalta Curte de Casatie si Justitie retine si ca sunt asimilati functionarilor publici si persoanele fizice care exercita o profesie de interes public pentru care este necesara o abilitare speciala a autoritatilor publice, asa-numitele profesii liberale care se organizeaza si se exercita numai în conditiile legii, ale statutului profesiei si codului deontologic, si au statutul unor functii automome, care se exercita în birouri sau cabinete ori în asocialtiile profesionale înfiintate potrivit legii.

Aceeasi instanta a constatat ca îndeplinirea conditiilor prevazute de art. 175 alin. (2) din Codul penal trebuie analizata pentru fiecare categorie profesionala în concret, pornind de la normele speciale care îi reglementeaza statutul.

„Unde-i lege, nu-i tocmeala. Expertii contabili judiciari trebuie sa se conformeze intocmai, nu te poti juca cu asa-ceva. Noi si inainte aveam sarcini foarte bine precizate in domeniu, dar acum creste raspunderea pe care o avem. Acum trebuie sa acceptam noul statut. Exista suportul legal, doar trebuie aplicat. Trebuie, insa, retinut ca si alte categorii de experti judiciari (domeniile cadastru, imobliare, topografie, tarduceri autorizate etc.) sunt vizati de noua prevedere legala, nu doar contabilii. Dar, atât timp cât expertiza tehnica judicara este de interes public si este mijloc de proba pentru instanta, parchete sau politie, automat are o valoare foarte mare. Chiar daca instantele de judecata i-au in calcul sau nu asemenea expertize.”
Marcel Bulinschi, expert contabil judiciar, presedintele filialei CECCAR Bacau



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img