22 decembrie 2024

„Trebuie sa platim din buzunar!”


Pensionarii civili sunt suparati pe Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate

Varstnicii din UGPR s-au plans prefectului ca nu sunt reprezentati in CJAS si i-au cerut ajutorul. Constantin Scripat a promis ca-i va sprijini si a cerut ca la viitoarele intalniri directorii deconcentratelor sa nu-si mai trimita consilierii.

Ultima intalnire a Comitetului Consultativ de Dialog Civic a avut doua teme foarte importante pentru pensionari, ambele din domeniul sanatatii: adresabilitatea la serviciile medicale in sistemul de asigurari sociale si problemele intampinate de varstnici in accesarea acestora. Cele mai importante sunt serviciile de medicina primara. "In evidenta medicilor de familie sunt inregistrate 543.605 persoane asigurate din care 154.800 au calitatea de pensionar: 124.385 sunt pensionari cu pensie de limita de varsta, iar 30.145, pensionari cu pensie de invaliditate", a afirmat Mikaela Talamba, consilier superior in cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS). Pensionarii reprezinta 28,48 la suta din totalul persoanelor asigurate aflate pe listele medicilor de familie care au relatii contractuale cu CJAS Bacau. Varstnicii au mai aflat care sunt sumele decontate de CJAS pentru serviciile spitalicesti, paraclinice sau de recuperare de care au beneficiat in semestrul I. Toate aceste date nu i-au imbunat catusi de putin. Pensionarii civili sunt foarte suparati ca in Consiliul de Administratie al CJAS au fost desemnati numai pensionari "de la CFR sau din Armata", prin urmare organizatiile lor nu sunt reprezentate.

"Ma pedepsiti toti!"



Pensionarii din sistemul public nu cer decat sa fie respectata legea. Mai exact, sa fie consultati in desemnarea persoanelor care le apara interesele in Consiliul de Administratie. "As vrea ca astazi sa aflam ce au facut pentru noi cei care ne reprezinta, ca avem destule probleme", a afirmat, iritat, Mihai Enache, vicepresedintele Uniunii Generale a Pensionarilor din Romania (UGPR). Aceasta nu este, insa, unica doleanta a varstnicilor din Bacau. Ei ar vrea sa beneficieze de compensari chiar daca au pensii mai mari de 740 de lei si cer modificarea legislatiei. "Noi, cei care venim din sistemul public, fiind pensionati dupa Legea 19, nu suntem favorizati, suntem pedepsiti la compensarea medicamentelor, la transportul public, la biletele de odihna… Trebuie sa platim din buzunar pentru ca depasim cei 740 de lei. Daca am fost mai competent in perioada de munca si am avut un salariu mai mare ma pedepsiti toti, si primarul, si legislatia!", acuza Mihai Enache. Ca sa mearga intr-o statiune, la tratament, trebuie sa scoata din buzunar 10 milioane de lei vechi. "Nu-i corect!", sustine vicepresedintele UGPR. El a declarat ca va depune la Cancelaria Prefectului un memoriu privind reprezentarea in Consiliul de Administratie al CJAS, precum si celelalte solicitari. Constantin Scripat, in calitatea sa de reprezentant al Guvernului in teritoriu, a promis ca-i va ajuta. Prefectul a mai cerut ca la viitoarele intalniri ale comitetului sa fie prezenti directorii institutiilor publice, nu consilierii sau sefii de servicii.
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img