– cu o industrie la pamânt si un comert supradimensionat, Bacaul a ajuns pe ultimele locuri in tara in prognozele economice pe anul 2015
Cresterile salariale in judetul Bacau, pe parcursul anului 2015, vor fi printre cele mai mici din tara. Aceasta este o estimare realizata de Comisia Nationala de Prognoza, organism guvernamental ce utilizeaza date din toate domeniile economice pentru a face astfel de previziuni. Situatia Bacaului nu este o noutate, pentru ca la fel s-a intâmplat si in anii din urma. Este insa de remarcat faptul ca nivelul prost de salarizare este cauzat de declinul tot mai accentuat al economiei locale, unde industria s-a prabusit, iar singurele domenii care inca mai misca sunt agricultura si, mai ales, comertul, prin multitudinea de hypermarketuri ce se deschid in continuu. In ambele domenii, insa, salariile sunt foarte mici.
Practic, Bacaul a ajuns pe penultimul loc in tara la cresteri salariale, dar sta inca relativ bine in Regiunea Nord-Est la cuantumul efectiv al salariilor ridicate luna de luna. Mai exact, in anul 2015, lefurile bacauanilor abia daca vor creste, in medie, cu 4,5% si vor ajunge la o medie de 1.460 lei net. Mai prost decât noi sta doar judetul Gorj, unde cresterea va fi de 4,2%, pâna la 1.202 lei net.
Clasament pe criteriul cresterii salariale in 2015, in Regiunea Nord-Est. In paranteza, salariul mediu estimat este la finele anului. Se observa ca judetul Bacau va avea cea mai mica crestere salariala, dar ca valoare a lefurilor medii nete suntem pe locul 2, dupa Iasi.
1.Judetul Iasi – crestere de 6,1% (pâna la 1.679 lei)
2.Judetul Botosani – crestere de 5,9% (pâna la 1.352 lei)
3.Judetul Neamt – crestere de 5,9% (pâna la 1.330 lei)
4.Judetul Vaslui – crestere de 5,9% (pâna la 1.306 lei)
5.Judetul Suceava – crestere de 5,8% (pâna la 1.396 lei)
5.Judetul Bacau – crestere de 4,5% (pâna la 1.460 lei).
„In general, industria este un domeniu dinamic si generos in privinta cresterilor salariale, datorita comenzilor in crestere. In schimb, in comert nu se intrevad cresteri salariale in 2015. Bacaul sufera de dezechilibre economice, din cauza prabusirii industriei si dezvoltarii peste masura a comertului, prin aceste foarte numeroase hypermarketuri. O buna parte a populatiei active este angrenata in activitatile de comert, iar toate acestea se reflecta in cresterile salariale mai mici. Asta, desi patronii au acum costuri mai reduse cu forta de munca, dupa reducerea contributiei la asigurarile sociale începând cu 1 octombrie 2014. Un prim efect al reducerii cu 5% a CAS ar fi trebuit sa fie transferat în salarii. Antreprenorii adevarati stiu ca trebuie sa-si dimensioneze si sa-si remunereze personalul astfel încât acesta sa fie interesat si sa asigure profitabilitatea companiilor.”
Eugen Craciun, economist, antreprenor
La nivel national, câstigul salarial mediu net lunar al unui angajat ar urma sa creasca la 1.758 de lei, cu 5,9% mai mult decât media consemnata în 2014. În 2015, cei mai bine platiti angajati din economie continua sa fie cei din Bucuresti si din judetul Ilfov, cu salarii medii nete de 2.571 de lei, respectiv de 2.182 de lei, ei fiind urmati în clasament de Timis, cu salarii medii nete de 1.927 de lei în 2015.
La coada clasamentului se afla Maramures (1.304 lei pe luna), Bihor (1.261 de lei) si Harghita (1.202 lei). Conform aceleiasi prognoze, angajatii din Vâlcea, Olt si Timis se vor bucura de cele mai semnificative majorari de salariu în 2015, in jur de 7%.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.