Practicarea unui sport de performanta, dar si obtinerea notelor maxime la scoala, este un deziderat greu de implinit pentru multi. Rares Druga, un elev de gimnaziu de la Colegiul National „Vasile Alecsandri”, reuseste insa sa le faca pe amândoua, fiind atât campion la inot, cât si unul dintre cei mai buni elevi.
Reporter: Ce inseamna pentru tine titlul de „campion national al României”?
Rares Druga: Sa fii campion national inseamna, in primul rând, sa ai satisfactia faptului ca esti cel mai bun din tara la un anumit stil, iar, in al doilea rând, „rasplata” orelor de antrenament foarte dur. Primul titlu de campion national l-am avut la vârsta de 10 ani, la Campionatul de la Arad. Pentru acest titlu m-am pregatit timp de 4 ani, perioada in care am câstigat numeroase locuri intâi si chiar si titluri de „Cel mai bun sportiv al anului” la diverse competitii regionale.
Rep.: Când ai pasit prima data la bazinul olimpic, ai crezut ca, in câtiva ani, vei ocupa locul fruntas la un campionat national?
R.D.: Sincer, nu. Pe atunci aveam doar 6 ani, mai incercasem si alte sporturi inainte (tenis de câmp si qwan-ki do) si nu stiam ce inseamna câstigarea unui titlu intr-o competitie.
Rep.: Stim ca tu ai doborât un record la sportul pe care il practici, insa acesta nu a fost omologat. Care este sentimentul pe care l-ai trait?
R.D: Doborârea unui record national a insemnat pentru mine certificarea faptului ca pot fi cel mai bun, implinirea unui vis, chiar daca deocamdata am „scris” doar o fila in istoria nescrisa a inotului.
Rep.: Este stiut ca tu ai rezultate deosebite si la inot, dar si la scoala. Cum reusesti sa obtii excelenta in ambele?
R.D.: Sunt nascut in zodia berbecului, sunt o fire ambitioasa si de aceea imi doresc mereu sa fiu printre primii in orice as face. Insa, este foarte greu pentru ca, in afara orelor de antrenament si cele dedicate studiului, nu mai am timp si pentru alte lucruri pe care as vrea sa le fac (din pacate, ziua are doar 24 de ore). Nu inseamna ca nu mi-e greu când vad ca alti copii de vârsta mea au timp mai mult pentru a merge la mall, la film, la petreceri… insa, imi dau seama ca ceea ce fac ei sta la indemâna oricui. Pentru ceea ce fac eu iti trebuie talent si vointa.
Rep.: Ai avut vreodata un moment in care ai vrut sa pui punct practicarii pasiunii tale? Ce te-a determinat sa faci acest lucru?
R.D.: Peste orele grele si istovitoare de antrenament, la un moment dat, s-a suprapus relatia tensionata cu antrenorul, apoi lipsa unui antrenor. Am fost motivat sa continui de faptul ca, desi nu am avut un antrenor, la un Campionat National am obtinut locul al patrulea. Atunci mi-am dat seama ca trebuie sa continui si ca relatia mea cu inotul este una speciala. Eu il plac, iar el ma adora.
Rep.: Ce planuri de viitor ai? Vrei sa-ti continui cariera in inot sau vrei sa te axezi pe altceva?
R.D.: Imi propun ca, in urmatorii doi ani (având in vedere ca voi avea si un examen la care imi doresc un rezultat foarte bun), sa dobor mai multe recorduri nationale, sa ma mentin in fruntea clasamentului si sa ajung in lotul olimpic al României pentru a-mi reprezenta cu cinste familia, orasul si tara.
In decembrie 2013, Rares Druga a scos un timp foarte bun, de putin peste 29 de secunde, la proba 50 metri fluture, record care, desi neomologat, doboara recordul consemnat, de 31 de secunde.
A consemnat Casandra Aanei, clasa VII-a B
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.