27 octombrie 2024
ActualitateCasa de Pensii este asaltata in zilele de audienta

Casa de Pensii este asaltata in zilele de audienta

Majoritatea persoanelor reclama ca nu li se iau in considerare adeverintele de vechime in grupe superioare de munca. De cealalta parte, conducerea Casei de Pensii argumenteaza ca adeverintele respective nu sunt corecte, deoarece meseriile mentionate nu se incadreaza, potrivit legii, in nicio grupa superioara de munca. Din vina angajatorilor care au eliberat adeverintele in cauza, multe persoane sunt purtate pe drumuri degeaba.

Este miercuri, zi de audienta la directorul executiv al Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau. La 9.00, ora inceperii dialogului cu seful institutiei, in holul acesteia, peste zece persoane asteptau sa-i spuna pasul lor. Desi are 91 de ani, Vasile Condurache, din Secuieni, s-a trezit dis de dimineata, astfel ca a fost primul sosit intre cei zece. Este inca viguros si are mintea foarte agera.



A venit sa solicite pensia unuia dintre frati care a decedat la inceputul lunii noiembrie. „Nu are cine sa umble pe drumuri pentru aceasta. Eu am venit de vreo câteva ori aici, dar mi-au spus ca nu au voie sa dea pensia decât sotiei, copiilor sau parintilor pensionarului decedat. Sunt la pensie de foarte multa vreme, am lucrat in Politie, dar mai muncesc inca. Sunt casier la ceareul (C.A.R. – Casa de Ajutor Reciproc) pensionarilor. Eu nu fac matrapazlâcuri, asa ca de ce nu-mi da pensia pe luna noiembrie a fratelui meu?”, a intrebat-o Vasile Condurache pe Alina Iftode, directorul CJP Bacau. Dar directorul institutiei, pe buna dreptate, i-a argumentat ca, potrivit legii, orice ruda a unui pensionar care a murit are nevoie de procura de la notar, pentru a intra in posesia drepturilor celui decedat. Spre surprinderea noastra, batrânul a inteles imediat foarte bine ce are de facut si s-a conformat. Dar nu la fel de simplu au stat lucrurile si in cazul celorlalte persoane venite in audienta.

Adeverinta fara valoare

Bernadeta B., din Bacau, are 58 de ani si a muncit atât in tara cât si in strainatate. Are o vechime de peste 30 de ani si doreste sa iasa la pensie anticipata partiala, deoarece este foarte bolnava si nu mai poate lucra. „Am muncit si in afara, in Italia, zece ani si jumatate cu contract, dar acum sunt foarte bolnava, ni s-a plâns femeia. Am angina pectorala, osteoporoza si alte boli. De trei ani nu mai lucrez si nu mai am bani. Am muncit o viata intreaga si acum am ajuns sa stau cu mâna intinsa la copii. Cu mai mult timp in urma am venit la ghiseul Casei de Pensii si am intrebat daca ma pot pensiona anticipat partial. Mi s-a spus ca dupa doua luni. Am revenit cu dosarul si mi s-a respins cererea de pensionare pe motiv ca nu am vechimea necesara. Am adus si o adeverinta ca am lucrat in grupa superioara de munca, dar nu mi se ia in considerare. De ce, pentru ca unitatea la care am lucrat scrie in adeverinta ca meseria mea se incadra in grupa a doua!?”. Din pacate, insa, meseria ei de lucrator la presa cartat nu este trecuta printre cele care au fost incadrate in grupa intâi sau a doua de munca. Asadar, nu primeste niciun spor de vechime. Dar femeia are posibilitatea de a iesi anticipat la pensie, prin cumularea vechimii in munca din România cu aceea realizata in Italia.

Ultima speranta, la instanta

Cazul prezentat mai sus nu este singular. In fiecare zi la conducerea CJP Bacau se prezinta numeroase persoane care se plâng ca nu li se iau in calcul adeverintele, eliberate de catre diversi angajatori, in care se mentioneaza ca au acumulat un anumit stagiu de cotizare intr-o grupa superioara de munca. Dar conducerea CJP Bacau are argumentele ei care nu pot fi demontate.

„In foarte multe cazuri incadrarea pe care angajatorii au facut-o in grupele superioare de munca nu corespunde prevederilor legale. Ca atare, activitatea respectiva nu se regaseste in aplicatia noastra informatica. Prin urmare, daca noi introducem in calculator adeverintele eronate, programul informatic nu le valideaza, pentru ca nu sunt legale. Cei in cauza au, insa, posibilitatea actiunii in instanta.”
Alina Iftode, directorul CJP Bacau

In fiecare zi de audienta prin biroul directorului CJP Bacau trec intre 20 si 40 persoane, dintre care foarte multe reclama ca nu li se iau in considerare adeverintele de vechime in grupe superioare. Dar, de fapt, aceste adeverinte au fost completate fara a fi respectata legislatia in domeniu, ceea ce trebuie sa le dea serios de gândit celor care le-au eliberat.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img