In primii ani de dupa 1990, tarile Europei Occidentale se intreceau sa ne dea lectii de democratie si de bune practici in materie de minoritati. România a fost, multa vreme, pusa la colt pentru ca nu oferea suficiente drepturi si libertati minoritatilor sale si monitorizarea pe aceasta problema a durat destul de mult.
Cu surprindere aflam, astazi, ca tarile care, altadata, ne dadeau lectii de democratie si de comportament in relatiile cu minoritatile se razgândesc când este vorba despre propriul teritoriu si propriile minoritati. Cu alte cuvinte, sunt campioane la dat lectii altora, dar repetente când este vorba despre ele.
Discursul nationalist si xenofob din ultimii ani a devenit o obisnuinta in vestul Europei, insa, mai nou, acesta prinde si la lideri care se considera moderati si democrati. Un ultim exemplu in acest sens este cel al primarului Londrei, Boris Johnson, care, intr-o emisiune radiofonica, a spus ca toata lumea care traieste in Anglia ar trebui sa vorbeasca engleza si sa se renunte la ideea „multi-culty” (multiculturalitate), prin care institutiile publice traduc informatiile in limbile minoritatilor.
Primarul Londrei s-a declarat „de acord cu pasiune” cu ideile liderului UKIP Nigel Farage, care afirmase ca angajatii sistemului de sanatate ar trebui dati afara daca nu stapânesc bine limba engleza. Boris Johnson s-a referit la situatia in care multi imigranti nu vorbesc engleza ca la o „balcanizare” a societatii britanice pentru ca Primariile traduc toate informatiile in limbile imigrantilor iar copiilor acestora li se preda in limba materna la scoala.
Acum, sa incerce un politician român sa spuna aceleasi lucruri ca si primarul Londrei! Cum credeti ca ar reactiona Europa?