6 noiembrie 2024

Bacauanii se grabesc sa isi plateasca darile locale

Sute de bacauani au navalit ieri, in prima zi de program a Directiei de Impozite si Taxe Locale (DTIL), sa isi achite darile catre municipalitate si au format cozi consistente. Cu toate acestea, nu a mai fost inghesuiala ca in anii trecuti, când nu aveai unde sa arunci un ac in spatiile si asa inguste din fata celor patru ghisee functionale.

Ca de obicei, multi dintre cei care au asteptat rabdatori la cozi au fost pensionari. Au fost foarte multi cei care au intrat in sediul DTIL, au vazut aglomeratia si au facut cale intoarsa, cu gândul sa revina când cozile se vor micsora. „Impozitele oricum trebuie platite, asa ca am venit acum, cât am niste bani in portofel, sa primesc si reducerea de 10%. Este o economie importanta pentru noi, pensionarii”, a spus Gheorghe Sentes, un vârstnic din Bacau.



Pentru anul 2015, Executivul local va pastra decizia de acordare a unei bonificatii de 25% persoanelor juridice care-si vor achita impozitele pentru mijloacele fixe pâna la data de 31 martie 2015, decizie menita sa vina în sprijinul mediului de afaceri bacauan. Persoanele fizice vor primi o bonificatie de 10% daca isi achita integral impozitele si taxele pe intreg anul 2015, pâna la 31 martie. Asadar, dupa cum considera autoritatile locale, inghesuiala la plata impozitelor locale nu isi are rostul, fiindca este timp suficient in cele trei luni pentru toti bacauanii sa isi achite impozitele in mod civilizat si sa primeasca inclusiv bonificatia.

Aceleasi impozite ca in ultimii doi ani

Darile catre bugetul local au ramas la acelasi nivel ca in anii 2013 si 2014.

”Intentia este aceea de a avea o baza de impozitare cât mai mare, iar nivelul impozitelor sa fie suportabil de toate categoriile de populatie. Nu urmarim majorarea impozitelor, acestea fiind adunate, ulterior, doar pe hârtie. Politica de nemajorare a taxelor si impozitelor este o masura pur liberala.”
Vasile Tescaru, viceprimarul municipiului Bacau, cu atributii de primar

Tescaru a mai precizat ca, incepând cu anul 2004, administratia locala a cautat în permanenta solutii de a mentine impozitele locale la niveluri suportabile de catre populatie. „În toata aceasta perioada nu s-au operat majorari, în afara indexarilor cu rata inflatiei care s-au realizat conform Codului Fiscal, o data la trei ani. Chiar si asa, în municipiul Bacau, impozitele locale ramân printre cele mai mici din tara”, a precizat si Ionut Tomescu, purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau.

Taxa dubla la salubritate pentru 1.050 de familii

O majorare a fost totusi operata de Consiliul Local Bacau, la initiativa viceprimarului Iulian Stoican. Astfel, locuitorii din blocurile cu zece etaje care nu accepta sa le fie desfiintate toboganele de gunoi, in numar de circa 1.050 de familii, vor plati o taxa dubla de salubritate, adica 288 lei/apartament/an, ca masura coercitiva.

Impozitul pe locuinte si taxa de salubritate

Impozitul pe cladirile situate în municipiului Bacau, apartinând contribuabililor persoane fizice, se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii. Apoi, rezultatul se inmulteste cu coeficientul de corectie, stabilit in functie de zona in care se afla locuinta, adica 2,5 in zona A, respectiv 2,4 (zona B), 2,3 (zona C) si 2,2 (zona D). Pentru cel mai comun tip de locuinte din Bacau, adica apartamentele de bloc si majoritatea caselor, valoarea impozabila este de 935 lei/mp. De exemplu, impozitul pe un apartament de 70 mp situat in zona A a municipiului Bacau se calculeaza astfel: 935 lei x 0,1% x 70 mp x 2,5. Rezulta un impozit de 163,62 lei.

In 2015, taxa de salubritate este in cuantum de 12 lei/luna/locuinta, in cazul persoanelor fizice; persoanele juridice si institutiile publice platesc 10 lei/salariat/luna.
La ultima sedinta a Consiliului Local, de la sfârsitul lunii decembrie 2014, s-a pus problema ca taxa de salubritate sa fie achitata pe membru de familie, ceea ce ar reduce discriminarile.

Impozite pe masini
Impozitul pe masini se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica, prin înmultirea fiecarei grupe de 200 cm3 sau fractiune din aceasta cu suma corespunzatoare fiecarui tip de autovehicul. Astfel, de exemplu, suma pentru motorete sau masini cu capacitate pâna la 1600 cm este de 8 lei/200 cm. Pentru masinile cu capacitate cilindrica intre 1601 si 2000 cm, suma de plata este de 18 lei/200 cm. Cel mai mare impozit se plateste pentru masinile de capacitate de peste 3001 cm cubi, adica 290 lei/200 cm.

[/lock_content]




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri