8 noiembrie 2024

Anul 2015 a venit cu noi scumpiri

Noul an a adus o serie de scumpiri, printre care cele la energie electrica, ale politei RCA sau ale amenzilor de circulatie. Unele dintre majorari sunt valabile de la 1 ianuarie, altele vor fi aplicate pe parcursul anului.

Astfel, potrivit autoritatii de reglementare a energiei, facturile la electricitate vor fi mai mari cu 0,26 % de la 1 ianuarie 2015, iar companiile nu vor mai beneficia de preturi reglementate la gazele naturale. Firmele isi vor negocia contractele direct cu furnizorii. Prin urmare, e posibil ca unele dintre ele sa plateasca mai mult, iar acest lucru ar aduce dupa sine scumpirea unor alimente.



Politele RCA s-ar putea scumpi si ele cu 15 pâna la 30 de procente. In ultimul an, politele RCA au explodat pentru unele categorii de clienti, iar tarifele RCA au ajuns de 2,5 ori mai mari, fata de anul 2013. Pretul RCA variaza în functie de vârsta soferului, puterea si capacitatea cilindrica a automobilului.

Impozitele locale bat pasul pe loc

Taxele si impozitele locale in municipiul Bacau se mentin la acelasi nivel din anii 2013 si 2014, cu toate ca legea permite o majorare de pâna la 20%. Doar taxa de salubritate a fost majorata in anumite cazuri, prin decizie a Consiliului Local. Astfel, in timp ce majoritatea bacauanilor platesc 144 de lei/an/familie, taxa este dubla, de 288 lei/an/familie in cazul celor circa 1.050 de familii care locuiesc in blocurile turn ce au in functiune tobogane pe care se arunca gunoiul la ghena. Au ramas neschimbate impozitele si taxele pe locuinte, pe terenuri, pe masini, etc.

Cresc salariul minim si amenzile de circulatie

Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie, de la 900 la 975 lei, are ca efect si majorarea amenzilor pentru conducatorii auto. Cea mai mica amenda va creste de la 180 la 195 de lei, iar cea mai mare amenda va fi de 9.750 de lei si se va aplica in cazul persoanelor juridice.

Câteva exemple: daca nu semnalizati, riscati sa platiti o amenda ce poate ajunge la 292 de lei, iar daca nu respectati indicatoarele sau marcajele o sa fiti obligati sa scoateti din buzunar aproape 500 de lei, în functie de gravitatea abaterii. Sofatul cu permisul suspendat aduce o sanctiune de aproape 800 de lei.

De la 1 iulie 2015 punctul de amenda se va mari din nou, salariul minim ajungând atunci la 1050 de lei.

Pentru PFA-uri, situatia fiscala se complica

Noul an aduce o serie de modificari fiscale. Acciza va fi exprimata în lei. O modificare importanta este cea legata de calculul accizei. Pâna acum, accizele pentru produse precum tigarete, bauturi alcoolice, produse de lux si energetice, se calculau în euro. Vestea proasta este ca, începând din 2015, acestea se vor calcula în lei, valoarea mentinându-se la cea din 2014, respectiv la cursul de 4,7380 lei/euro, iar din 2016 va fi actualizata cu inflatia.

„Legarea accizei de inflatie înseamna sa arunci gaz pe foc. Se poate întâmpla sa avem un puseu inflationist, caz în care preturile produselor accizabile vor creste foarte mult. Din 2016 si pâna când România va adera la zona euro, acciza doar va creste”
Gabriel Biris, expert în fiscalitate

Alte schimbari legislative

O alta modificare va fi scaderea impozitului pe constructiile speciale, introdus anul trecut, de la 1,5% la 1%. De asemenea, Guvernul a anuntat ca va reduce taxa pe valoarea adaugata de la 24% la 9%, pentru pachetele all – inclusive din turism, ceea ce va permite ieftinirea pachetelor turistice cu circa 10%.

Registru de evidenta fiscala pentru PFA-uri. O alta modificare vizeaza persoanele fizice ce desfasoara activitati independente, profesii libere si întreprinderile individuale. De la 1 ianuarie, acestea sunt obligate sa tina un Registru de evidenta fiscala.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014