Redactorii Trustului Media DESTEPTAREA au luat pulsul cartierului Milcov. Locatarii din aceasta zona si-au spus pasurile cu speranta ca, prin intermediul presei, problemele lor vor ajunge, din nou, in atentia edililor, care sa gaseasca, in sfarsit, timp si pentru ei. Lipsa locurilor de parcare, a unei piete agroalimentare, a pubelelor de gunoi si a locurilor de joaca ii nemultumeste pe toti locuitorii din zona.
Zona Milcov se confrunta cu o lipsa acuta a spatiilor de parcare. Locatarii se plang de faptul ca desi sunt spatii care ar putea fi transformate foarte simplu in locuri destinate stationarii autoturismelor, administratia locala nu si-a dat interesul sa rezolve cumva aceasta problema. „Locuitori din acest cartier sunt obligati sa blocheze strada principala cu masinile pentru ca efectiv nu au unde sa le lase. Ne dorim macar o parcare mai mare pentru ca sunt destule terenuri in zona unde ar putea fi contruita”, a spus Constantin Petcu, presedinte de asociatie. Nemultumirea cea mai mare este faptul ca si putinele locuri care mai exista au fost adjudecate ilegal de unii locatari. Sandu Enache are o masina, iar la orele serii face cateva ture de cartier in cautarea unui loc unde sa-si lase bunul. „Eu am venit de curand in acest cartier. Am o singura masina si nu am unde sa o las. Sa faca primaria parcari. Trebuie sa ma cert in fiecare zi cu vecinii pentru ca multi si-au atribuit un loc pe care l-au ingradit. Unii si-au construit beci in parcare si, daca inainte incapeau cinci masini, acum mai este loc doar pentru trei”, a explicat acesta.
Mii de apartamente si nicio piata
Cartierul Milcov este unul foarte populat. Una dintre durerile locatarilor este lipsa unei piete. „A fost, candva, o piata in zona, dar s-a desfiintat, ne-a declarat Dumitru Coparleanu. Suntem nevoiti sa urcam dealul, sa mergem pana la Piata Sud. Pentru cei mai in varsta este tare greu. Locuri pentru amplasarea unei piete sunt destule. Trebuie doar vointa din partea autoritatilor.”
Au platit pentru namolul de la robinet
Locatarii de pe strada Milcov se plang si de apa care le curge zilnic la robinet. Platesc prea mult pentru un produs care este de proasta calitate. „Doua saptamani am avut apa murdara si ni s-a promis ca vom fi scutiti de la plata pentru aceasta perioada, insa cand a venit factura m-am trezit ca nu mi-au scutit decat un metru cub, iar eu am consumat mai mult de atat in doua saptamani”, a mai spus Constantin Petcu. In aceeasi situatie au fost si ceilalti vecini. Din cauza apei murdare din reteaua de alimentare a orasului, oamenii au fost nevoiti sa cheltuie bani din propriul buzunar pentru a schimba filtrele de la centrale si de la masinile de spalat. „Pe langa faptul ca pretul apei este mare, iar facturile sunt de cele mai multe ori umflate, nimeni nu se gandeste la faptul ca salariile nu au mai crescut, iar noi ne chinuim sa achitam datoriile”, a afirmat Constantin Dimitriu.
Cotizanti fara voie la CET
In iarna trecuta, si locatarii de pe strada Milcov au cotizat la CET desi nu mai sunt consumatori ai furnizorului de agent termic. “Tevile comune de incalzire din apartamentele de pe scara noastra au fost taiate din 2009, fiindca ne-am debransat toti, ne-a declarat Costel Luca Ciuchi. Avem proces-verbal. Cu toate acestea, cand a aparut ordinul acesta cu plata caldurii din spatiile comune, am fost pusi sa dam bani atat pentru caldura din subsolul in care sunt 3 metri de conducta, cat si pentru tevile pe care nu le mai aveam.” Locatarii spun ca au platit cate 20 de lei in fiecare luna, iar dupa ce s-au plans de situatie, suma s-a redus, in ultima luna de iarna, la 8 lei. Oamenii spun ca sunt mereu trimisi de la Ana la Caiafa, adica de la asociatie la firmele de repartitoare, “care sunt parazitii cuiva”, considera Constantin Petcu.
Gunoaie la tot pasul
Si problema deseurilor este una stringenta. Pentru ca tomberoanele le poti numara pe degetele de la o mana, locatarii isi lasa aruncati sacii menajeri pe jos, in jurul ghenelor sau chiar pe spatiul verde. „Sunt patru tomberoane in toata zona noastra. Nu ai unde sa arunci gunoiul. Platim taxe de salubritate dar nu beneficiem de nimic. Gunoaiele sunt aruncate aiurea. Vine caldura si atunci mirosul o sa fie insuportabil. De tomberoane pentru colectare selectiva nici nu poate fi vorba”, a declarat nemultumit Constantin Dimitriu. In ciuda problemelor cu care se confrunta cetatenii din Milcov, relatia cu primaria este ca si inexistenta. „Nu este nici o urma de initiativa din partea primariei. Sunt nu stiu cati angajati in institutia aia si nu am vazut unul in strada. Exista si un inspector de zona care ar trebui sa fie pe teren, dar la noi nu a venit niciodata. De la campania trecuta nu am mai vazut niciun edil in cartierul nostru. Daca te duci le primarie e plin pe holuri de angajati care fumeaza, pusi acolo degeaba”, a afirmat Dumitru Coparleanu.
Niciun spatiu de joaca
Desi in aceasta parte a orasului sunt multi copii, pana in acest moment, administratia locala nu a amenajat nici macar un spatiu de joaca pentru cei mici. Parintii sunt obligati sa parcurga distante mari pe jos, cu mijloace de transport in comun sau cu masina proprie pentru a-si scoate copiii la aer. „Niciodata nu am avut un parculet pentru copii, chiar daca sunt multi. Parcul central este departe. Cei mici nu au unde sa se joace, decat in strada. Ar fi fost bine sa fie facut aici un parculet”, a spus Dumitru Coparleanu. Nici la capitolul spatii verzi, locatarii din zona nu stau mai bine. Se chinuie sa ingrijeasca singuri peticele de iarba care le-au mai ramas. „De doi ani ne rugam de doamna Marcu, de la Spatii Verzi sa ne aduca gard viu aici. Pana la aceasta ora, niciun raspuns. Am facut nenumarate adrese la Primarie si deageaba. Daca intram la primar o data la cinci ani este bine. Cand ajungi la audienta, fie iti raspunde evaziv, fie iti inchide usa in nas”, ne-a zis Ion Ursu.
Sinziana Filimon
Doina Mincu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.