Se stie, statul e cel mai lacom. A fost asa de când lumea s-a organizat in forma asta. Nu-i va ajunge niciodata oricât are sau oricât de mult ii va intra in vistierie.
Va dori sa aiba si mai mult, pentru ca, nu-i asa?, in cazul lui, se aplica cel mai bine principiul bulgarelui de zapada, adica, cu cât ai, cu atât vrei sa detii si mai mult, asa incât, din deal de cobori, ajungi in vale rotofei ca porcul de Ignat.
Acum, ca benzinele s-au ieftinit cât intr-un an jumate, chiar doi, statul celnesatul nu-i va lasa pe soferi sa se bucure prea mult, nici de la anul. Pentru ca, desi nu vor creste impozitelesi taxele, din 2015, ei bine, povara va fi in aceeasi nota, cel putin, daca nu chiar mai mult, de stam si socotim mai bine.
Caci, de la 1 ianuarie, desi accizele vor ramâne la nivelul acestui an, nu vor mai fi calculate in euro, ci in lei.
Sa ne amintim ca anul acesta, in golania lui, statul a folosit un curs de 4,738lei/euro si a mai si supraacizat carburantii, de la 1 aprilie.
In total, o crestere cu 1,16 la suta, de la inceputul anului si pâna in prezent. Or, pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, a scazut cu peste o treime in intervalul ianuarie – noiembrie, de la 107 la 68 de dolari/baril.
Deci, unde e scaderea reala si, mai ales, cea justa? La noi, spun cei de la Bloomberg, pretul benzinei a crescut cu peste 10 la suta in sase luni, plasând România, de pe locul 33 unde eram acum un an, pe 9, in clasamentul tarilor cu cei mai scumpi carburanti.
Aceeasi specialisti cu staif spun, insa, ca a scazut povara care apasa asupra portofelelor românilor, dar usor, nu sa ne dea pe spate, cu doar doua procente. Mare bânza un kil de cas.
Fiindca, pe lânga o ieftinire de fatada a carburantilor la pompa, care aproape ca nu se simte in buzunarele soferilor, o alta amagire a posesorilor deautomobile este si trecerea la accize in lei, tocmai pentru ca sunt stabilite la nivelul mare din 2014, obtinut pe seama unui curs euro-leu situat în afara pietei si care, mai mult ca sigur, nu va fi atins nici în 2015.
In concluzie, soferii nu vor savura pe deplin si in mod real ieftinirea masiva a titeiului pe pietele internationale. Caci, de fiecare data, mâna statului grebla se va face. Pentru sine, desigur.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.