Pentru ca ne mai despart doar cateva zile pana la Craciun, bacauanii au intrat in febra sarbatorilor de iarna. Unii isi programeaza deja taierea porcului, altii se gandesc la ce merinde traditionale vor pune pe masa de Craciun, iar cei mai practici au cumparat carnea deja transata si au pus-o la fum. Este si cazul lui nea Vasile (cum ii spun cunoscutii) care la primele ore ale diminetii indura cu stoicism gerul de afara pentru a pazi o afumatoare improvizata dintr-un butoi si montata langa garajele de pe strada Castanilor.
„Afum pentru copii cateva bucati de carne de porc. N-am facut carnati pentru ca n-au vrut copiii si pentru ca am destul timp la dispozitie am dat carnea la fum. In cinci ore o scot, urmarind in tot acest timp flacara pentru ca nu este nevoie de foc iute”, spune nea Vasile. Nu vrea sa fie tras in poza, insa ii place sa stea de vorba. In plus, se ofera sa-si prezinte „marfa”: cativa muschiuleti, niste kaiser si o pulpa.
Suficient cat sa hraneasca trei familii de sarbatori. In discutia noastra se interpune un vecin si asa aflam ca el prefera carnea de porc crescut in gospodarie. „Carnea de la magazin e cleioasa cand pui mana pe ea de la cat o injecteaza comerciantii. Asa ca prefer sa cumpar porc crescut in gospodarie la tara. Anul trecut am nimerit unul atat de bun, ca n-am avut de unde sa aleg slanina. Sper ca pretutile sa nu sara de 10 lei/kg in viu”, spune Costica Varga.
Ma desprind de cei doi si ii las sa povesteasca vrute si nevrute. Au timp. Cinci ore, cat sta carnea la fum. Zilele urmatoare, afumatoarea va fi din nou functionala pentru ca vecinii de garaj s-au abonat din timp.