Fara a contesta rolul anticoruptiei intr-o societate, departe de a plânge de mila celor prinsi cu mâta-n sac si cu spaga prin sticle de whisky, ma intreb si intreb, unde au fost toti cei care acum se plimba cu arestatii prin fata camerelor de televiziune, atunci când persoanele in cauza incalcau legea?
Este sublim sa constatam, la ani distanta dupa ce s-au petrecut faptele, ca exista suficiente probe pentru arestarea preventiva si pentru condamnarea ulterioara a coruptilor, si, mai ales, ca organele competente erau la curent cu operatiunile de spaguire.
„Mai bine mai târziu decât niciodata”, vor spune optimistii. Insa nu pot sa nu constat ca, daca se intervenea la timp, se puteau opri multe operatiuni de fraudare a statului si o multime de bani ramâneau in vistierie, nu cheltuiti aiurea de catre onorabilii arestati.
O alta intrebare la care ar trebui sa aflam raspuns cât mai urgent este cea referitoare la presupusele inchisori ale CIA. Deja, fostul presedintele polonez Kwasniewsky a recunoscut acuzele cum ca tara sa ar fi adapostit astfel de centre de detentie sunt reale.
România se face ca ploua si mai arunca in fata camerelor TV un lot de arestati pentru coruptie. Este esential sa aflam adevarul in legatura cu acest aspect pentru ca exista o sumedenie de politicieni care pozeaza, inca, in mari democrati, desi au avut cunostinta de ceea ce se intâmpla.
Si nu e nicio diferenta intre tortionarii comunisti pe care justitia ii fugareste astazi si politicienii care au sprijinit aplicarea torturilor CIA pe teritoriul românesc.
Si, pentru ca tot am pomenit de democratie, ar trebui sa aflam cine va raspunde pentru periculosul precedent de la Pungesti, unde Constitutia a fost suspendata pentru un an de zile pentru ca o companie straina sa realizeze prospectiuni.
Pentru ca, data viitoare când niste cetateni vor mai incerca sa protesteze pentru o cauza, Guvernul va institui, dupa modelul Pungesti, inca o „zona de siguranta publica” si-i va aresta si amenda pe protestatari.