8 noiembrie 2024

Pomana in loc de asigurare

A trebuit sa mai vina un cutremur, cel mai recent fiind de 5,7 grade pe Scara Richter, pentru a aduce in discutia publica problema necesitatii asigurarii locuintei. Dupa un oarecare boom de la inceputul anilor 2000, când asigurarea a devenit obligatorie (!), atât proprietarii cât si asiguratorii au lasat-o mai moale, cum se spune.

In prezent, in judetul Bacau, sunt asigurate aproape 50.000 de locuinte, impartite egal intre rural si urban. Fata de cetatenii din majoritatea tarilor occidentale, unde asigurarile acopera intreg inventarul imobil, existând un cult al acestor operatiuni, in România se lucreaza in hopuri sau exista o totala neglijenta fata de incheierea unor polite de asigurare, care sa acopere daunele provocate de unele calamitati naturale.



Daca revenim la situatia din Europa de Vest, America si unele tari din Asia, in caz de evenimente nedorite, in care locuintele sau alte bunuri au fost distruse, partial sau total, nimeni nu primeste despagubiri daca nu este asigurat, cu unele exceptii de forta majora, spre deosebire de la noi, unde cetatenii afectati de inundatii (mai ales), cutremure sau grindina stau cu mâna intinsa la Guvern. Guvernul trebuie sa dea!, este sloganul folosit, ridicat pe catarg. Si Guvernul da. Si astazi, si mâine, iar cetateanul nu se mai asigura, cu toate ca, la nivelul unui an, sumele nu sunt de nesuportat.

Ne-am obisnuit sa facem colecta nationala (este de apreciat spiritul de solidaritate, insa el nu tine loc de lege), plângeri pe la toate institutiile statului, la ONG-uri, pentru ajutor când, simplu, legal, corect, ar fi sa mergem la societatile de asigurari sa incheiem o polita obligatorie, dar si una facultativa. Daca pentru proprietarii de masini, RCA-ul a devenit obligatorie, urmând sanctiuni drastice pentru cei care nu o incheie, legea pentru asigurarea locuintelor nu are finalitate: cine o incheie, poate dormi linistit, cine nu… asisderea; lipsesc sanctiunile, fie ele cât de mici.

Ce-i de facut? Este simplu ca un cutremur de gradul sase: bancile sa nu acorde credite pentru locuinte fara o asigurare, societatile de asigurari sa-si intre in drepturi si obligatii, Guvernul sa renunte la pomeni, administratiile locale sa respecte PUG, iar cetatenii sa aiba grija de bunurile lor. Doar asa vom intra in rândul lumii.

Gheorghe Baltatescu


Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014