27 octombrie 2024
EvenimentMii de familii nu vor lua ajutor de incalzire

Mii de familii nu vor lua ajutor de incalzire

Peste 9.000 de familii cu un nivel de trai scazut nu se vor bucura de banii cuveniti ca ajutor de incalzire pe baza de lemne, inainte de Craciun. Si aceasta deoarece primariile din localitatile in care isi au domiciliul nu s-au invrednicit sa scrie corect listele cu beneficiarii ori sa le depuna la timp, la Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau.

„Sunt 29 de primarii in aceasta situatie, din care 20 au venit la noi cu listele, dar au avut foarte multe coduri numerice personale eronate si a trebuit sa le ia inapoi ca sa le corecteze, ne-a spus Teodor Agachi, sef serviciu, purtator de cuvânt al AJPIS Bacau.



In cazul celorlalte noua, primarii au invocat ca nu au personal suficient pentru a face la timp dosarele si situatia. Familiile din cele 29 de localitati, care au dreptul la ajutor de incalzire cu lemne sau combustibil petrolier, vor primi banii abia dupa 15 ianuarie 2015, deoarece nu se mai poate face finantarea pentru ele pâna de sarbatori.”

In schimb, alte 15.600 familii (este vorba numai despre cele care nu iau ajutor social) din celelalte 64 comune, orase si municipii ale judetului vor avea cu ce sa-si cumpere cele necesare de Craciun. Pentru ele, banii vor ajunge in contul AJPIS Bacau pâna in 15 decembrie, dupa aceasta data urmând sa fie virati primariilor in una sau doua zile.

Astfel, primariile vor avea posibilitatea sa achite pâna la sarbatori ajutoarele de incalzire catre toate cele 15.600 familii. Suma totala de care ele vor beneficia se ridica la 3.274.660 lei. Amintim ca ajutorul de incalzire cu lemne, carbune sau combustibil petrolier este, ca si anul trecut, intre 16 lei si 54 lei/luna, pentru familiile care au un venit pe fiecare membru component de maximum 615 lei si nu se incadreaza in Legea 416/2001 (ajutorul social).

Familiile care au depus cererea pâna in data de 20 noiembrie vor primi odata (la inceput) toata suma cuvenita pentru sezonul rece, adica pentru perioada noiembrie 2014-martie 2015. Conform legii, cei care au dreptul la ajutor social vor primi 28 lei/luna, respectiv 140 lei pentru intreg sezonul rece, tot la inceputul acestuia, dar fondurile necesare vor fi asigurate din bugetele locale, ale primariilor.

Foarte multe primarii, insa, nu au posibilitatea de a achita odata toata suma celor cu ajutor social. In plus, incepând de iarna trecuta, primarii pot decide ca ajutorul de incalzire sa se acorde si in natura celor care se incadreaza in Legea 416/2001. Asadar, au libertatea de a le da familiilor beneficiare de ajutor social cantitatea de lemne echivalenta sumei cuvenite.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img