Incercati sa va inchipuiti ca bacauanii ar da navala la CET sa ceara sa fie rebransati la reteaua centralizata de caldura si apa calda. Sa va imaginati ca renunta la avantajele centralelor de apartament, pentru montarea carora unii au facut credite sau cine stie ce alte sacrificii. E greu de inchipuit, asa-i? Ei bine, exista minti luminate in administratia locala care deja si-au imaginat asa ceva.
Dumnezeu stie ce o fi cu adevarat in capul dumnealor, sau daca ei insisi s-ar rebransa, stiind in ce hal e sistemul centralizat in acest moment. E adevarat, specialistii ne promit un sistem mult imbunatatit peste câtiva ani, exista planuri pentru asa ceva. Numai ca nimeni nu spune din ce bani s-ar putea face aceste investitii, care inseamna, practic, un sistem nou-nout de conducte. De zeci si zeci de kilometri de conducte si un oras ravasit de „transee”.
Deocamdata, se cârpeste vechea retea, ale carei tevi sunt ruginite si crapa la tot pasul. Se cârpeste azi intr-un loc, se sparge mâine in alte trei locuri, de s-au saturat si muncitorii de la „Interventii”, ca si asa nu sunt suficienti pe cât o cere situatia. Cât despre abonatii sistemului, care indura frigul in locuinte, ce sa mai vorbim? Ar vrea poate sa evadeze si cei care au mai ramas, dar nu isi permit o centrala.
Prin 1990, CET deservea 66.000 de apartamente. Azi, chiar si dupa ce s-au impus piedici birocratice pentru a limita evadarile, in sistem au mai ramas 18.000 de apartamente. Autoritatile stiu ca si aceasta este una dintre cauzele falimentului CET, ca serviciile sunt proaste si scumpe. Dar, au preferat sa pompeze bani aiurea intr-o intreprindere ce are mai mult renumele de gaura neagra a bugetului, decât de sursa de beneficii pentru comunitate.
Iar, in plus, fac planuri sa ii atraga inapoi pe bacauani, sa ii determine sa dea vrabia din mâna pe cea de pe gard. E aceeasi situatie ca si cu promisiunile politicienilor: vorbarie multa, promisiuni, ca nu ii doare gura sa le faca.
Ar fi interesant sa se investeasca masiv, sa se reduca pierderile, sa nu se mai sparga tevile, facturile sa se reduca macar cu jumatate fata de cele de astazi. Iar apoi, ca motivatie suprema, insisi edilii sa nea dea exemplul lor personal despre eficienta sistemului centralizat. Adica, sa fie primii care renunta la centrale proprii si isi branseaza locuintele, fie ele si vile, la reteaua centralizata. Scenariu S.F., asa-i? Asa-i.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.