Bacauanii au participat, in mare numar, la ceremoniile prilejuite de sarbatorirea Zilei Nationale.
Eroii neamului au fost comemorati la Cimitirul Eroilor din Bacau
Ziua de 1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei – a debutat in municipiul Bacau cu un ceremonial militar si religios inchinat eroilor neamului. Istoria romanilor arata ca la 1 Decembrie 1918, intreg teritoriul tarii a fost cuprins in hotare unice, iar un indelungat proces istoric a ajuns la implinire marcand un moment istoric in care inimile tuturor romanilor s-au impletit in aceleasi simtiri.
Data de 1 Decembrie a fost adoptata prin lege ca Ziua Nationala a Romaniei, dupa inlaturarea regimului totalitar. La aceasta data, Adunarea Nationala de la Alba Iulia constituita din 1228 de delegati si sprijinita de peste 100.000 de romani, a consfintit unirea tuturor romanilor cu Romania. Aceasta zi istorica marcheaza bilantul luptei romanilor pentru intregire statala.
[wonderplugin_gallery id=”80″]
La 1918, la sfarsitul Primului Razboi Mondial, Transilvania, Basarabia si Bucovina s-au unit cu Regatul Romaniei. Aceasta unire a fost ratificata in 1920 prin Tratatul de la Trianon in cazul Transilvaniei, Crisanei, Banatului si Maramuresului si prin Tratatul de la Versailles in cazul Bucovinei si Basarabiei.
In memoria eroilor
Cimitirul Eroilor situat pe strada Constantei din municipiul Bacau a fost animat de oameni de la primele ore ale diminetii de 1 Decembrie. La ora 10.00 toata lumea se afla in dispozitiv. Militari, reprezentanti ai partidelor politice, veterani, reprezentanti ai institutiilor publice, revolutionari si reprezentantii mass media. Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau si cdor. Valerica Vrajescu, comandantul Garnizoanei Bacau au deschis momentul solemn odata cu salutul garzii de onoare.
A urmat apoi o scurta ceremonie religioasa, dupa care, participantii au depus jerbe si coroane de flori la monumentul din Cimitirul Eroilor. Evenimentul s-a desfasurat dupa tiparul specific al acestor manifestari.
Dincolo de firescul momentului, in timpul ceremoniei religioase av. Vasile Botomei a tinut sa iasa in evidenta fluturand deasupra preotilor un fular pe care scria „Romania”. In plan secund, unui militar i s-a facut rau si a fost scos discret din dispozitiv. El a fost insotit la ambulanta unde a primit ingrijiri medicale. Manifestarea s-a incheiat fara alte incidente, participantii fiind invitati sa asiste la ora 12.00 la parada militara din centrul orasului.
Parada militara
Dupa luarile de cuvant ale autoritatilor locale si a comandantului Garnizoanei Bacau, tinute cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, Ansamblul „Plaiuri bacauane” si Muzica Militara au incantat audienta cu melodii si dansuri populare romanesti. Reprezentatia a fost urmata de o premiera bacauana.
Este vorba despre parada militara, care, in acest an a cuprins si tehnica militara. Dispozitivul de defilare a fost format din grupuri de parada organizate in detasamente, cu trupe si tehnica, iar spectacolul a fost realizat cu sprijinul a peste 350 de militari si 50 de mijloace auto apartinand Bazei 95 Aeriana, unitatilor militare din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza, precum si ai societatii Crucea Rosie din Bacau.
Manifestarea dedicata zilei Nationale a Romaniei a inceput la ora 12.00 si s-a incheiat dupa aproximativ o ora. Populatia a participat in numar mare la eveniment, insotindu-i pe militari de la Policlinica veche pana la statuia lui Stefan cel Mare.
Autoritatile locale spun ca la manifestarea dedicata Zilei Nationale a Romaniei au participat aproximativ 11.000 de bacauani. La initiativa prefectului Dorian Pocovnicu, centrul de greutate al populatiei s-a mutat pe trotuarul din piateta astfel incat autoritatile sa fie mai aproape de bacauani si sa se identifice cu acestia la moment aniversar.
[wonderplugin_gallery id=”81″]