Copiii nu sunt ceea ce par, aparentele inseala de foarte multe ori. Sub o masca de inger poate sa se ascunda un demon si asta pentru ca, la aceste vârste, cu personalitati abia in formare, ei pot fi si victime si agresor. Daca o sa analizati structura unei clase dintr-o scoala, o sa vedeti ca, intre copiii „medii” se gasesc extremele: cei mai obraznici, care ii hartuiesc, uneori chiar destul de violent pe ceilalti, si cei speriati, care joaca in permanenta rolul de victime.
Daca in privinta violentelor fizice, cadrele didactice mai intervin, abuzurile verbale ramân de cele mai multe ori nepedepsite. Iar, violenta verbala zilnica se transforma intr-o presiune psihologica asupra copiilor. Un studiu ale carui rezultate au fost facute publice sapatamâna trecuta sustine ca doua treimi dintre copiii care sunt victime ale fenomenului de „bullying” (hartuire) nu cer ajutorul parintilor.
Studiul a fost realizat de Asociatia „Telefonul Copilului” pe un esantion de 2.000 de copii, din 20 de unitati de invatamânt. Mai mult de jumatate dintre copii au spus ca scoala NU ia in serios fenomenul.
Aproape trei sferturi dintre copiii chestionati s-au confruntat cu hartuire verbala indirecta: comentarii la adresa lor cu privire la ei, familia lor, statutul social sau etnie; 60% au primit porecle, 43% au fost loviti. In aproape 60% din cazuri, hartuirea s-a petrecut in sala de clasa, in 30 la suta din cazuri, copiii au fost hartuiti pe Internet si in 14% din cazuri, pe telefonul mobil.
In peste jumatate din cazuri, agresiunile din mediul online sunt provocate de un coleg sau un grup de colegi, in vreme ce in numai 17% din cazuri agresorii sunt necunoscuti. Acest lucru arata o grava problema in tratarea situatiilor de agresiune a copiilor: scoala si parintii ii pregatesc pe copii sa se fereasca de contactele cu necunoscutii, dar nu fac nimic pentru a-i proteja de agresiunile cunoscutilor.
Sa incheiem cu o premiera pentru România: doua eleve din Vaslui au fost condamnate DEFINITIV la câte un an si patru luni de inchisoare cu suspendare pentru ca au hartuit o colega, difuzând pe internet poze cu aceasta, in ipostaze intime.