Peste 40 de bacauani au optat anul acesta pentru obtinerea divortului pe cale administrativa. Cuplurile care au decis sa puna capat relatiei au depus cerere pentru divort la primariile unde au avut domiciliul comun, iar aceastea au fost inregistrate ulterior la Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Bacau.
„Cererea de divort pe cale administrativa se face in scris, se depune si se semneaza personal de catre ambii soti, in fata ofiterului de stare civila de la primaria care are in pastrare actul de casatorie sau pe raza careia se afla ultima locuinta comuna a sotilor.
In cererea de divort fiecare dintre soti declara pe propria raspundere ca este de acord cu desfacerea casatoriei, nu are copii minori cu celalalt sot, nascuti din casatorie, adoptati sau din afara casatoriei lor, nu este pus sub interdictie si nu a mai solicitat altor autoritati desfacerea casatoriei”, declara Natasa Crismaru, director la Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor Bacau.
Asadar, potrivit Noului Cod Civil, in cazul sotilor care sunt de acord cu divortul si nu au copii, ofiterul de stare civila de la locul casatoriei sau de la ultimul domiciliu al sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberând si un certificat de divort. Procedural lucrurile decurg putin diferit si implica mai mult efort.
Cererea de divort se depune de catre ambii soti, se inregistreaza si se acorda sotilor un termen de reflectie de 30 zile. La împlinirea acestui termen, sotii se prezinta personal in fata ofiterului de stare civila care verifica daca sotii staruie in decizia lor de a desface casatoria. Totodata, ofiterul verifica exprimarea consimtamântului, daca este liber si neviciat.
„Odata verificat acordul, ofiterul starii civile elibereaza certificatul de divort si se fac mentiunile pe certificatul de casatorie cu privire la divort”, precizeaza Crismaru. Pentru ca lucrurile sa mearga bine, sotii trebuie sa se inteleaga atât cu privire la divort cât si cu privire la pastrarea numelui din casatorie al sotului care a preluat numele celuilalt. In caz contrar, ofiterul de stare civila indruma partile catre instanta de judecata.
Daca sotii nu se prezinta impreuna dupa expirarea termenului de 30 zile, ofiterul de stare civila intocmeste un referat, prin care dosarul de divort se claseaza. In cazul in care sotii insista sa divorteze, ofiterul de stare civila constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor si elibereaza certificatul de divort care va fi inmânat fostilor soti intr-un termen de maxim cinci zile lucratoare.