Avocatul Poporului a emis ordinul prin care s-au aprobat centrele zonale ce urmeaza sa fie infiintate ca urmare a largirii atributiilor institutiei, respectiv cele de prevenire a torturii si a altor pedepse ori tratamente de cruzime, inumane si degradante in locurile de detentie.
In tara vor exista patru centre zonale, in Bucuresti, Alba, Craiova si Bacau, in cel din urma fiind incluse si judetele Botosani, Braila, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea.
“Acum suntem in plina activitate de organizare. Se stabileste structura centrului si au loc, la nivel central, interviurile pentru cooptarea specialistilor care vor face parte din echipele de control – medici psihiatri, psihologi, asistenti sociali, juristi, reprezentanti ONG. Urmeaza ca in scurt timp sa luam legatura cu sefii acestor locuri de detentie, sa facem cunoscute noile atributii ale Avocatului Poporului, iar din ianuarie 2015, când va exista si buget, sa incepem controalele.”
Doina Sirghie, expert Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Bacau
Plângeri penale pentru fapte grave
Avocatul Poporului va avea atributii de control nu doar in penitenciare, centre de detentie, educative, de retinere si arestare preventiva, ci si in spitalele de psihiatrie, serviciile de tip rezidential pentru minorii care au savârsit fapte penale si nu raspund penal, centrele de asistenta pentru consumatorii de droguri, in regim inchis, camine de batrâni.
Echipele de specialisti vor putea face controale neanuntate si vor urmari conditiile de detentie si tratamentul aplicat persoanelor private de libertate.
Institutiile verificate sunt obligate sa puna la dispozitie documentele sau informatiile solicitate si sa asigure spatii in care specialistii pot vorbi cu detinutii. Pentru orice neregula constatata si incalcari ale drepturilor se vor face recomandari conducerilor locurilor de detentie si, unde se impune, propuneri de modificare si completare a legislatiei in domeniu.
In cazul in care institutia controlata nu se conformeaza, expertii Avocatului Poporului vor sesiza autoritatea ierarhic superioara. Institutia poate face si plângeri penale daca se constata fapte grave de rele tratamente ce afecteaza viata sau sanatatea unor persoane.