Peste 600.000 de bacauani din tot judetul au fost asteptati sa ajunga la urnele de vot, pentru a alege noul presedinte al tarii. Ca niciodata, la primele ore ale zilei, la unele sectii de votare, prezenta la vot a fost destul de insemnata, atingând chiar procentul de 10 la suta din umarul de alegatori.
La sate, oamenii au iesit devreme din case, in special, cei de vârsta a treia. Insa, cei mai multi, au ales sa ajunga la urne abia dupa slujba de duminica. Au fost de la tineri care puneau pentru prima data o stampila pe un buletin de vot, pâna la batrâni, bolnavi ori detinuti.
S-a votat direct la sectiile de votare, la domiciliu, in urna mobila, in arest etc, cu totii nutrind speranta ca, odata si odata, le va fi bine, lor si copiilor, tuturor. In premiera, la 24 de ani de democratie, la alegerile pentru functia de presedinte al României, toate sectiile din tara au raportat numarul de alegatori prezenti la urne la interval de doua ore, pâna la 21,00, când s-a incheiat votul. Astfel, toti presedintii de sectie au transmis prin SMS numarul votantilor, reflectând cât mai exact realitatea.
Interes sporit pentru alegeri
La Buhusi, cu doua zile inainte de alegeri, vandalii electorali si-au facut treaba, mai ales in zona Orbic, tinta-vedeta fiind afisele pesediste. In ziua alegerilor, acestia s-au potolit. Interesul buhusenilor pentru alegeri a fost, surprinzator, aproape ca la alegerile locale, dar mult mai mare decât la alegerile europarlamentare. Daca pâna la ora 15,00, se prezentasera la alegerile europarlamentare 3.612 de buhuseni la vot, ieri, la aceeasi ora, se prezentasera 4.950 de votanti. Nu a fost inregistrat niciun incident. Si in comuna Blagesti, votul a cunoscut acelasi trend. Daca la alegerile parlamentare fusesea prezenti, la ora 15,20 la suta dintre alegatori, acum, s-au prezentat peste 32 la suta. (Ion Fercu)
„Pentru binele tarii”
Pâna la ora 10.00, la Sectia de votare 118, prezenta la urne a alegatorilor a fost destul de slaba. Dintre cei 800 de alegatori inscrisi pe liste, numai 70 isi exprimasera optiunea electorala. Un sondaj in rândul lor conduce la o singura concluzie, si anume ca toti l-au ales pe cel care considera ei ca va aduce schimbari pentru binele lor si al tuturor românilor. Intrebat pe hol de catre cele doua fetite gemene, in vârsta de 6-7 ani, pe cine l-a ales dintre cei 14 candidati, tatal lor le-a raspuns, initial, ca este secret, dar la insistentele lor a cedat si a marturisit in gura mare, fara sa-i pese ca il aud cei din jur: „In orice caz, cu o femeie, care o sa-i «taie» pe toti hotii. Cu Monica Macovei, nu cu Ponta!”. Intrebata pentru ce a votat, cu ce gânduri a venit, Adriana Nichifor nu a ezitat sa declare: „Eu votez pentru prima data si o fac pentru ca asa este bine. Conteaza si votul meu. Am venit cu gândul ca este spre binele meu si al tarii. Sper sa fie cu noroc”. La rândul ei, Lenuta Bica, pensionara, ne-a spus: „Pentru binele tarii votez, dar poate se mai imbunatateste si viata noastra, a pensionarilor. Sa ne mai dea si noua ceva la pensie”. Viorel Musat a fost si mai transant: „Am votat pentru mai bine. Cred ca prin votul meu o sa-mi regasesc speranta, pe care am pierdut-o”. (Elena Tintaru)
E pace in Serbanesti
„Eu sunt cu Ponta, el cu Iohannis, dar suntem prieteni”
Locuitorii din Serbanesti au iesit din casa, duminica, din doua motive: pentru ca „se sfinteste capela bisericii” si pentru ca „trebuie sa votam daca vrem sa traim mai bine”. Nu e o noutate, oamenii asteapta asta de 25 de ani, noua este doar energia pe care o simt in vocea lor. Si deschiderea. E prima data, de când se fac alegeri libere in România, când declara cu cine au votat fara macar sa fie intrebati. „Presedintele nostru a fost bun, din toate punctele de vedere. Si destept, si patriot! Altii nu au fost buni”, spune Gh. Butnaru, clatinând din cap, nemultumit. „Intru, votez, apoi ma duc la biserica. Trei trandafiri si va fi bine”, sustine Ioana Roman, care are 74 de ani, dar energie cât la 24 de ani. Ion Bejan a venit la vot „ca sa mearga treburile mai bine, sa se termine cu scandalurile si coruptia. Sa nu se mai imbogateasca numai ei, sa mai prosperam si noi.” Toti au asteptari mari de la viitorul presedinte. „Speram sa traim decent, nimic mai mult. Acum, suntem la limita de jos. Presedintele poate da directia in care merge România”, spune Maria Chicus, convinsa ca lucrurile se pot schimba. „Am sa votez pe cine merita, spune Ion Popa, care va implini 85 de ani peste o luna, de Sf. Nicolae. Presedintele trebuie sa fie tânar, frumos si destept. Cred ca ati inteles cu cine votez. Mie imi este drag de el, sper sa-i fie si lui drag de mine!” La plecare, pe alee, doi alegatori imi taie calea: „Eu sunt cu Ponta, el cu Iohannis, dar suntem prieteni!” (Silvia Patrascanu)
Votul la urne, „politica” in piata
Animatia de duminica din Piata Centrala a avut, ieri, 2 noiembrie, un farmec aparte. In coasta a trei dintre sectiile de votare, amenajate in Scoala Gimnaziala „Constantin Platon”, piata cea mare s-a transformat, pe loc, in forum democratic, unde puteai afla convingerile politice ale multora dintre cei care tocmai au votat. „Câti or fi votat? Eu cred ca, si acum, e valabil ce spunea odata Stalin: nu-i important câti vin la vot, mai important e câti nu voteaza”, spunea un orasean spilcuit, cu aer de cunoscator.
Câte doi, câte trei, barbatii trecuti de prima sau chiar de a doua tinerete despicau firul in patru chiar in fata unui magazin de peste. Taxa pe stâlp, scumpirea motorinei, impozitele umflate au fost primele luate in tarbaca de politicienii de ocazie. „Stai sa vezi – spunea unul dintre comentatori -, ca acum trebuie sa iasa presedinte tot omul lor, pentru ca are un socru in belea cu DNA-ul”. Tema DNA a fost pe buzele tuturor, ieri in piata. Impactul vestilor despre arestarile operate in ultimul timp a fost mare si, probabil, a infuentat mult si votul. „A venit si rândul lor. Ia uite, stii de ce is asa de rosii gogosarii mei? Iti spun eu: de minciunile lor!”, si-a dat cu parerea nea Gica, din Galati, cum s-a recomandat, de dupa un maldar de gogosari pe care i-a adus la vâzare. Dar, cel mai animat era anturajul din cramele si bodegile din piata, unde musteriii si-au facut de treaba din primul ceas. Ragazul dat de „câte una mica” a avut ca tema predilecta de dezbatere tot politica. „Ai fost, ma, la vot?” – intreba unul. „Pai, pentru asta imi trebuie mai intâi ceva curaj – a raspuns cel chestionat. Nu vezi ce-au patit unii si altii?” (Petru Done)
Tintuit la pat de 10 ani, nu a renuntat niciodata la dreptul de vot
In timp ce foarte multi bacauani cu drept de vot au preferat sa nu si-l exercite, un medic in vârsta de 86 ani, foarte bolnav, nu a renuntat. Diagnosticat in urma cu zece ani cu neoplasm laringian si operat, doctorul Adrian Olaru, str.9 Mai, bl.62, a tinut sa-si exprime optiunea sa de fiecare data când au fost alegeri. De tot atâtia ani nu mai iese din casa, deoarece se deplaseaza cu foarte mare dificultate si vorbeste extrem de greu, printr-un aparat special, dar este la fel de preocupat ca si inainte de soarta tarii. „Este dreptul meu sa votez. Am vrut si acum, pentru ca doresc schimbarea. Sper din tot sufletul sa se schimbe ceva in bine in tara asta”, ne-a declarat ieri medicul Olaru care a solicitat si de aceasta data sa vina la domiciliul sau urna mobila. La ora 13.00, doi dintre membrii biroului electoral al sectiei unde era repartizat bolnavul, insotiti de un jandarm, s-au prezentat la adresa medicului. Venerabilul doctor a tinut sa fie respectat intocmai secretul votului sau, asa ca s-a si pregatit in acest sens. Pe masa la care s-a asezat avea instalata deja o „cabina” de vot, confectionata dintr-un carton rigid, suficient de inalta cât sa nu se vada in ce casuta din buletin a pus stampila. „Nu a lipsit de la nicio votare, ne-a spus sotia sa, Maria Olaru. Rândul trecut nu mai veneau cu urna si eu trebuia sa-i fac sedintele de tratament. Respecta cu strictete tratamentul, este foarte riguros. Când am vazut ca se intârzie, am dat telefon la 112 si a venit chiar un comandant cu urna mobila.” Dupa ce s-a asigurat ca votul lui este perfect valabil, medicul le-a multumit calduros celor care i-au oferit ocazia sa-si exercite dreptul sau. Apoi a adaugat ca ii asteapta si la alegerile viitoare. (Elena Tintaru)
Aproape 600 de detinuti au votat in spatele gratiilor
In Penitenciarul Bacau, erau la data votarii aproape 740 de detinuti, dintre care 692 aveau si drept de vot. Dintre acestia, 587 si-au exprimat dorinta de a vota la data de 2 noiembrie, iar reprezentantii Sectiilor de votare nr. 41 si 42, de la Scoala „Dimitrie Leonida”, au venit cu urna mobila in jurul orei 8.30 la unitatea de detentie. „In cadrul penitenciarului, a fost amenajat un spatiu special care sa asigure secretul votului si procesul a decurs normal, fara incidente. In final, au fost 586 de persoane care au votat, pentru ca una a refuzat”, a declarat insp. pr. de penitenciare Adrian Novac, purtator de cuvânt la Penitenciarul Bacau. Votul in spatele gratiilor a durat circa cinci ore.
Vot si in Arestul Politiei
Si persoanele arestate preventiv, care sunt inchise in Centrul de Retinere si Arest Preventiv al Inspectorratului de Politie Judetean Bacau, au votat duminica. Astfel, 39 de arestati au formulat cereri catre Sectia de votare nr. 51 pentru ca urna mobila sa ajunga la ei, dar au votat doar 38. (G.P.)
Bunicuta, pentru prima data, la vot
Bacauanca Nela Ionescu a lucrat 17 ani in afara tarii si acum, ajunsa acasa, batrâna si grav bolnava, nu mai spera ca va apuca viitoarele alegeri. Au convins-o fetele ei sa mearga la vot, indiferent pe cine va alege. Era emotionata ca un copil care merge pentru prima data intr-un mall plin de jucarii. Mi-a marturisit ca nu stie cum se procedeaza si ca ar vrea sa fie ajutata. „Nici nu stiu cu cine sa votez, nu-i cunosc aproape pe niciunul dintre candidati. M-am mai votat pentru ca nu am vrut sa ma simt vinovata ca, prin alegerea mea, am contribuit ca tara sa o duca mai rau, asa cum, din pacate, s-a intâmplat in România”, spune femeia. O sfatuiesc sa voteze cu inima, daca alte „instrumente” nu are la indemâna, caci si-a putut exercita un drept pe care alte natiuni nu l-au câstigat nici astazi. „Mi-a placut sa merg la vot. Nici nu stiu de ce n-am votat pâna acum, ca e ceva elegant, e civilizat, e frumos. Bine, nu-i ca o sectie de votare din strainatate, unde oamenii ar trebui sa se intâlneasca, sa socializeze. Sa nu fie foarte distractiv si amuzant, pentru ca e, totusi, ceva serios. Afara, erau sarbatori, cu stegulete, cântece, care sa te atraga, oamenii discutau, chiar daca nu se cunosteau. Aici, e pustiu. Cu toate ca România e frumoasa. Cred ca neincrederea nu-i aduce la vot pe români”, spune batrâna la iesire. N-a fost la vot nici pe vremea lui Ceausescu, pe care, de altfel, l-a si servit (fiind ospatarita), a si dat mâna cu el. „O sa ajute pe cineva votul meu? Sunt mândra, iar daca o sa fie de rau, o sa fiu suparata. Am votat pentru copii mei, sa aiba o viata tihnita, ca eu, cine stie…S-ar putea sa le las o mostenire buna copiilor, un om bun care sa fie presedintele tarii”, isi incheie bacauanca prima experienta de votare din existenta sa. (Florentin Radu)
„Banul muncit”, juratii si Imparatul
Sectia de votare 21. E trecut de ora 10.00. O eleva de scoala primara isi insoteste tatal la votare. E primul ei „vot” la prezidentiale. De fapt, n-ar fi chiar primul. In 2012, bunica-sa a umflat-o pe sus la referendumul pentru demiterea lui Basescu. Acum, pustoaica a mers din proprie initiativa. Iar, daca ar fi dupa capul ei, ar aplica singura stampila pe buletinul de vot; si nu doar sa-i faca in ciuda bunicii care a ramas acasa! Pustoaica a primit instructiuni precise: „Ai grija, sa nu rostesti numele vreunui candidat, ca putem fi acuzati de propaganda electorala si primim amenda”. Scolarita nu stie exact ce-i aia propaganda electorala. Cunoaste, in schimb, valoarea banului. Tocmai a citit la clasa „Banul muncit”, cu Petcu si Iliuta. Si mai vrea si un câine smecher de la D-Toys de Craciun, care costa, nenica!. Asa ca lectia cu „ai grija, sa nu…” functioneaza din plin. Asta chiar daca rebela de opt ani se da in vânt dupa anarhisti precum Sex Pistols si lalaie cât e ziua de mare „N.I.B.” a lui Black Sabbath. Ajunsa in sectie, sopteste la urechea tatalui: „Astia-s jurati?”. Cei din comisie au auzit-o. Zâmbesc: „Se vede ca merge pe la concursuri”. Sau, mai degraba, se vede ca traieste intr-o tara care a luat forma de tribunal. Inca o soapta: „Candideaza vreunul dintre ei?”. E rândul tatalui sa zâmbeasca: „N-ar fi rau; am avea si candidati credibili”. Afara, se chinuie sa iasa soarele. Pustoaica a prins din zbor ideea cu „candidatii credibili”: „Stii, cred ca fiecare din oamenii aia din comisie ar putea fi un presedinte OK”. Asa o fi, dragalaso! Si poate ca de aia nici nu candideaza. Acum, tot ce conteaza, e ca viitorul „Imparat” sa nu umble dezbracat! Iar, daca o face, asta sa se intâmple doar la Minimax, la “Andersen, povestitorul”, nu si la buletinele de stiri. (Dan Sion)
Alegeri in Duminica Bogatului Nemilostiv si a saracului Lazar
Alegerile de duminica au picat, potrivit calendarului ortodox, în Duminica Bogatului nemilostiv si a saracului Lazar. In Traian, la ora 9,00, Biroul electoral al Sectiei 607 era pregatit pentru a-si indeplini atributiile. Câte un cetatean deschide usa si solicita sa voteze. Sunt inscrisi pe liste 1.350 de alegatori, pâna la acea ora votasera doar 36, dintre care 7 erau membri ai biroului, pe listele suplimentare. „Oamenii se duc intâi la biserica si dupa aceea vin la vot. Pe la orele 12-13, este primul val, dupa care este iar o perioada de acalmie. Dupa amiaza, urmeaza grosul”, ne spune presedinta sectiei de votare. Vasile Cretu este milostiv cu cel pe care l-a votat, l-a creditat cu increderea lui: „Ce-am votat?! Am votat pentru schimbare, astept de mult sa se schimbe ceva, sa fie mai bine. Pâna acum, nimic. Sper, chiar sper ca se vor milostivi si de noi”. Mi-as dori sa-l intâlnesc pe domnul Cretu si peste cinci ani, sa socotim impreuna daca „bogatul” de pe lista a devenit milostiv. Nimerim greu sectia de votare din Bijghir, comuna Buhoci. Nu e niciun indicator, nici la intrarea in scoala, unde sunt amenajate cele doua sectii, 290 si 291, fapt sesizat si de consilierul local Dori Dumitru Munteanu. La sugestia noastra, presedintele sectiei, Rica Mocanu, incropeste dintr-un carton o „firma” si o agata pe un stâlp. Din 1.047 inscrisi pe listele vot, la ora 9,45, votasera deja 47. In sectie, familia Ghergheluca, Vicentiu, sotia Elena si mama Magdalena. La iesire, barbatul ne spune: „Am votat, cum sa nu votez? Nu sper mare lucru, nu cred ca va fi mai bine, dar sa nu fie mai rau”. Animatie am gasit la sectia 281 din Buhoci. S-au pus in functie toate stampilele. „Avem experienta, cam toti am mai facut parte din birouri. S-a organizat foarte bine activitatea, avem si reprezentanti ai partidelor in birou sau ca observatori”, afirma Adrian Comanescu, presedintele biroului sectiei de votare. Pe strada, de pe afise, mai mari sau mai mici, candidatii la functia de presedinte insista in promisiuni. Oamenii au de unde alege. (Gheorghe Baltatescu)
La Scoala „Mihai Dragan”, bacauanii au iesit la vot in masa
Coada la vot
Bacauanii au iesit la vot in masa. Dupa ora 10,00, la sectiile de votare din cadrul Scolii „Mihai Dragan”, lumea s-a asezat efectiv la coada pentru a vota. Multi au venit de dimineata pentru a-si exercita dreptul constitutional. „A iesit multa lume, ceea ce e bine. Pe strazi, e vânzoleala mare. Am stat un pic si la coada, dar nu-i nimic. Important este ca s-a inteles ca votul fiecaruia conteaza”, ne-a declarat Ion Maftei. Strada din fata scolii era plina de masini, iar pe trotuare abia se putea circula. „Si eu am stat la coada, dar nu am stat foarte mult. Speram sa fie mai bine. Organizarea e buna, e liniste, e pace, frumos. Ca o zi de sarbatoare”, am auzit-o si pe Marinela Timirascu. Pentru buna desfasurare a tot ce inseamna vot, cele trei sectii din scoala erau supravegheate si de observatori, dar si de politisti, pompieri si jandarmi. (Roxana Neagu)
Vot pe patul de spital
Pacientii internati in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, care au dorit sa voteze, insa, starea de sanatate nu le-a permis sa se deplaseze la cea mai apropiata sectie, au votat in salon. Urna mobila a ajuns in unitatea medicala unde 185 de bolnavi au solicitat acest lucru. „La Sectia nr. 50 avem 168 de cereri formulate de catre pacientii din spital. S-au formulat cereri scrise, insotite de o adeverinta medicala”, a declarat Vasilica Onisei, presedintele Sectiei de votare nr. 50, din municipiul Bacau. Urna mobila a intrat in spital in jurul orei 10.00, iar procesul de vot a durat câteva ore bune. Cei de la Sectia 51 au mers la Maternitate, unde aproape 20 de femei au vrut sa-si aleaga presedintele. Bolnavii care se pot deplasa au mers la Sectia de votare in pijamale si au putut intra in cabina numai dupa ce au dat o declaratie pe propria raspundere ca nu au mai votat in alta parte. (G.P.)
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.