27 octombrie 2024
EconomieLocuri de munca, mai multe, populatie activa, mai putina

Locuri de munca, mai multe, populatie activa, mai putina

Fata de luna august, in septembrie numarul somerilor inregistrati la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau a scazut cu peste 100 de persoane. Astfel, daca in august in evidenta AJOFM Bacau se aflau 15.089 someri, la 30 septembrie erau 14.981. Cu toate acestea, rata somajului a crescut. Acest lucru i se datoreaza unei evolutii ingrijoratoare a numarului celor care lucreaza.

„Cresterea ratei somajului se datoreaza scaderii populatiei active, numarul somerilor raportându-se la aceasta, ne-a spus Daniela Balan, consilier superior, purtatorul de cuvânt al AJOFM Bacau. Numarul persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca inregistrate la institutia noastra a scazut, dar in acelasi timp si ponderea populatiei ocupate s-a redus. Fata de 227.900 persoane ocupate, la inceputul anului trecut, acum sunt 224.400.”



In consecinta, rata somajului a fost in septembrie de 6,67 someri la 100 persoane ocupate fata de 6,62, in luna august, si 6,09, in mai 2014. Dar, in ciuda acestui fapt, de la o luna la alta sute de locuri de munca ramân neocupate. In prezent sunt libere peste 550 de posturi (in urma cu un an erau 250-300), comunicate la AJOFM Bacau de catre angajatori din judet. Cele mai multe, si de aceasta data, sunt in domeniul textil si in cel al incaltamintei.

Oferta este destul de generoasa si in constructiile civile, chiar daca iarna bate la usa. Si sfera serviciilor pune la dispozitia somerilor un numar mare de locuri de munca.

Aici este nevoie de administratori retea calculatoare, agenti de interventie si paza, agenti servicii client, amabalatori, asistenti relatii publice si comunicare, ajutori de ospatar, bucatari, gestionari, ingrijitori de batrâni, lucratori comerciali, lucratori in bucatarie, manipulanti marfuri, macelari, ospatari, reprezentanti comerciali, receptioneri de marfa, sefi de magazin si vânzatori. In alte domenii de activitate se gasesc posturi de electrician, lacatus mecanic, lacatus confectii metalice, muncitor necalificat, muncitor necalificat agricol, operator la prepararea conservelor din carne, polizator, sudor electric, sudor autogen, sudor si tâmplar universal.

Pentru somerii cu studii superioare este câte un post de inginer auto, inginer industria alimentara, inginer retele electrice si inginer mecanic (TCM).



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img