Conform unei traditii foarte vechi, noaptea aceasta este o priveghere in cinstea Domnului, astfel incat credinciosii, urmand indemnul evangheliei, tinand in maini candele aprinse, sa fie asemenea slujitorilor care il asteapta pe stapanul lor sa se intoarca, pentru ca atunci cand va sosi, gasindu-i veghind, sa-i aseze la masa. Privegherea din aceasta noapte este astfel oranduita incat, dupa o scurta ceremonie a luminii (partea intai a acestei privegheri), Sfanta Biserica sa mediteze lucrurile minunate pe care Domnul Dumnezeu le-a savarsit pentru poporul sau de la inceput, increzatoare in cuvintele si promisiunile lui (partea a doua, sau liturghia cuvantului), pana cand, apropiindu-se ziua Invierii, impreuna cu cei proaspat renascuti prin botez (partea a treia) este invitata sa ia parte la masa pe care Domnul a pregatit-o poporului sau prin moartea si invierea sa (partea a patra).
Intreaga celebrare a privegherii pascale are loc la Bacau incepand cu ora 21.00. La finalul sfintei Liturghii se va merge in procesiune cu lumanarea pascala, simbolul invierii lui Cristos pe strazile orasului.
Binecuvantarea focului in afara bisericii, aprinderea lumanarii pascale si a celorlalte lumanari, preconiul pascal (o cantare speciala adresata lui Cristos, lumina lumii), lecturi multe din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Invierii, innoirea fagaduintelor de la Botez, impartasirea credinciosilor – stau in centrul atentiei acestei nopti sfinte.
Ziua de Paste
Liturghia zilei de Paste se celebreaza cu mare solemnitate. In locul actului penitential (recunoasterea vinovatiei), se face stropirea cu apa binecuvantata in noaptea precedenta pentru a aminti de botez. Lumanarea pascala este pusa langa amvon sau langa altar si ramane acolo tot timpul pascal.