20 septembrie 2024
ContrasensDe unde vin banii in oras?

De unde vin banii in oras?

V-ati intrebat, vreodata, din ce traiesc oamenii din orasul asta? De unde vin banii cu care-si cumpara painea si iPhoanele? Din ce mai traiesc cetatenii acestei urbe din moment ce aproape intreaga industrie a fost pusa la pamant?

Poate nu va vine sa credeti, dar, intr-o vreme, erau in Bacau intreprinderi care aveau 3.000 de angajati si chiar mai multi. Fabrica de suruburi si Confectia (zona Est), Intreprinderea de Masini Unelte, Robinete Industriale, Intreprinderea de Panouri Electro-Pneumatice (zona Sud), Proletarul (centru), Partizanul (nord) dadeau de munca la zeci de mii de oameni.



Pe locul lor au aparut centre comerciale care vand produse de import. In cel mai bun caz.

Zecile de mii de oameni nu au fost absorbiti de afacerile nou-infiintate. Cate firme cu cate 10 angajati trebuie sa se infiinteze pentru a absorbi cei 3.000 de someri ai unei intreprinderi mari? Dar 10 angajati e un numar prea mare; media trebuie sa fie pe la 2-3.

O parte au plecat in strainatate. O parte au murit, o parte s-au pensionat. Urmasii lor ce fac, din ce traiesc? Din opt milioane cat primeste o vanzatoare la standuri? Din suta de euro trimisa de parintii din Italia copiilor din Bacau? Din cersit? Din combinatii?

De unde vin banii cu care bacauanii sumpara ceapa din Olanda, morcovi din Polonia si paste din Italia, de la supermarket?

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img