Ancheta procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in dosarul retrocedarilor de padure, le da sperante primarilor din judetul Bacau care ar trebui sa cedeze mii de hectare familiei Sturdza, care a obtinut o sentinta favorabila la Tribunalul Covasna.
Potrivit deciziei judecatoresti, Paltin Sturdza ar trebui sa primeasca 43.227 de hectare de padure si 50 de ha de teren agricol, distribuit in mai multe comune. Astfel, magistratii au stabilit ca mostenitorul lui Ghica trebuie sa primeasca 9.560 de ha teren forestier in Palanca si Brusturoasa (domeniul Forestier Palanca), 7.995 de ha padure in localitatile Asau si Goioasa (domeniul forestier Ciobanus), 6.302 ha padure la Darmanesti si Dofteana (domeniul forestier Bratulesti), 5.532 de ha la Agas si Asau (domeniul Agas), 2.218 ha padure la Comanesti si Moinesti (domeniul Comanesti), 50 de ha teren agricol la Comanesti si 11.620 de ha teren forestier la Dofteana (domeniul forestier Dofteana si Belechet).
Oamenii din Dofteana nu mai aveau acces la lemne de foc
Imediat dupa decizia finala, un mandatar al lui Sturdza a inceput sa faca presiuni prin comune pentru a-si primi padurea. Primaria din Dofteana a continuat sa lupte in instanta si a depus o cerere de revizuire a hotarârii definitive si irevocabile.
„Chiar astazi (n.r.- joi) avem termen la Sibiu. Noi ne-am folosit de toate caile de atac, am avut avocat, a mers la proces. S-au prezentat acte doveditoate care arata ca padurea de aici a fost pierduta de Ghica, pentru ca nu a platit niste credite”, explica Ion Bujor, primarul comunei Dofteana.
Desi nu era pus in proprietate, mostenitorul se comporta deja ca si când ar fi fost proprietar. „Au venit oamenii din comuna la primarie si s-au plâns ca nu li se mai da lemn de foc. Am facut adresa la Romsilva si pâna la urma li s-a acceptat sa primeasca lemn pentru iarna. Daca aveau pretentii de proprietari, atunci ar fi trebuit sa vina si sa se inregistreze, dupa hotarârea finala, asa cum este firesc, si sa plateasca si impozite”, a mai spus Bujor.
„Ne amenintau ca ne fac plângere penala”
De pe mosia Brusturoasa – Palanca s-au solicitat 11.000 de hectare de padure, iar autoritatile din Palanca incepuse procesul de identificare a terenului in vederea retrocedarii.
„Deocamdata nu stim ce suprafata ar trebui sa primeasca de la noi pentru ca acum se faceau masuratorile, dar a inceput aceasta ancheta. Daca se va dovedi ca judecata a fost strâmba, acest lucru nu se va mai intâmpla”, spune si Adrian Palistan, primarul din Palanca.
La Asau s-a ajuns chiar si la amenintari, spun edilii locali. „Ne amenintau cu Parchetul, ca ne fac plângere penala daca nu respectam decizia judecatoreasca, cu penalitati pentru fiecare zi care trecea si nu erau pusi in posesie. In cele din urma am trimis la Comisia Judeteana care a validat propunerea noastra si urma sa fie pusi in posesie, dar s-au facut apoi contestatii. Noroc ca s-a mai lungit treaba, s-au sesizat institutiile si a inceput acum aceasta ancheta.
In 1976, când am venit eu la primarie, am gasit niste documente din care reiese ca domeniul Ghica a trecut in proprietatea statului”, a declarat Constantin Radulescu, primarul comunei Asau. (Geta Panaite)
Nu s-a pus in posesie niciun metru patrat de padure
In 2012, pe 17 aprilie, Tribunalul Covasna a dispus irevocabil punerea in posesie a lui Paltin Sturdza cu suprafata de 43.227 ha de padure, masura fiind executorie. Din acel moment, catre Prefectura Bacau au venit mai multe documentatii de la comisiile locale de fond funciar, care aratau unde se afla suprafetele dispuse de instante.
Comisiile tehnice au trimis aceste documentatii, de mai multe ori, spre completare si reverificare catre comisiile locale, OCPI sau Romsilva si numai dupa ce acestea au fost completate corect au fost validate de catre Comisia judeteana de fond funciar, dupa cum arata Prefectura Bacau.
A urmat atacarea in instanta a acestor documentatii trimise de comisiile locale in vederea punerii in executare a hotarârii de validare a amplasamentelor dispuse de instanta, la ora aceasta nefiind pus in posesie niciun metru patrat de padure.
In paralel, Comisia judeteana de fond funciar si Romsilva au continuat procedurile cailor extraordinare de atac, solicitându-se permanent anularea hotarârii instantei din Covasna si mentinerea celor din Bacau si Onesti, care au dat dreptate Comisiei judetene si au respins solicitarea formulata de Paltin Sturdza. Cazul se judeca acum la Tribunalul Sibiu. (Silvia Patrascanu)
„In ultimii ani, Institutia Prefectului, Comisia judeteana si Romsilva, in paralel cu apararile din instante, au sesizat institutiile statului abilitate sa faca cercetari pe aceasta speta.”
Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau
O ancheta cu nume grele
Reamintim ca, procurorii DNA Brasov au demarat o ampla ancheta, existând suspiciuni ca judecata nu a fost una dreapta, iar retrocedarea s-ar fi facut ilegal. In acest sens s-au facut perchezitii la Directia Silvica Bacau si alte locatii din judet, in dosar fiind implicate nume grele, precum Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu, alti parlamentari, judecatori si intermediari. Anchetatorii vorbesc de sume de bani virate sau promise unor suspecti ce au lasat sa se inteleaga ca au putere de influenta asupra functionarilor din cadrul comisiei judetene de fond funciar Bacau, comisiile locale de fond funciar sau Directia Silvica Bacau. Cercetarile continua si sunt vizate si alte persoane. Prejudiciul in acest dosar a fost estimat la peste 303 milioane de euro.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.