In numai noua luni din acest an, 90 de asistenti medicali au plecat la munca in strainatate. Numarul celor care aleg sa munceasca afara s-a dublat. Cei mai multi sunt din rândul absolventilor.
Conditiile moderne de lucru si salariul mai mare pe care tarile avansate din Uniunea Europeana il platesc ii atrag pe tot mai multi asistenti medicali din judetul Bacau. Dovada sta faptul ca anul acesta numarul celor care au plecat la munca in strainatate este considerabil mai mare decât cel din perioada anterioara.
Numai in cele 9 luni care s-au scurs din 2014 conducerea Filialei Bacau a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România (OAMGMAMR) a eliberat, la cerere, 90 de adeverinte pentru plecarea la lucru in afara. In 2011 au fost emise 49 adeverinte, in 2012-41 iar in 2013-65.
Asadar, anul acesta, doar in cele 9 luni, au fost de doua ori mai multe solicitari care s-au concretizat in tot atâtea angajari in unul din statele Uniunii Europene (UE). Fenomenul migratiei in strainatate a asistentilor medicali a crescut foarte mult, dar mai ales in rândul celor tineri. Totodata, s-au schimbat si preferintele in ceea ce priveste tara unde aleg sa lucreze.
„In general, pleaca in strainatate cei care termina o scoala postliceala sanitara, pentru ca la noi gasesc mai greu un loc de munca, ne-a spus Minodora Chicea, presedintele Filialei Bacau a OAMGMAMR. De la Onesti au plecat, initial, câtiva dupa care i-au atras si pe altii. Cei mai multi merg in Anglia, pentru ca acolo este cea mai mare nevoie de asistenti medicali. Dar in Anglia sunt si foarte bine platiti cei care sunt buni profesionisti si seriosi.”
Unii au ajuns pe posturi importante
Exodul absolventilor a inceput mai ales din 2011, când a iesit prima promotie care a urmat 4.600 de ore teoretice si practice, pe modulele pe care le prevad normele europene. Pentru angajatorii din statele UE conteaza foarte mult acest lucru, dar si competenta profesionala.
Aceasta au demonstrat-o multi asistenti medicali bacauani, cu experienta acumulata in spitalele din judet. Pe multi ii gasim in spitalele din Irlanda, Italia, Franta, Germania, Belgia sau Scotia iar pe unii dintre ei, in posturi de invidiat.
„Avem, de exemplu, o colega care lucreaza la Spitalul Universitar din Oxford-Clinica de Urologie, ne-a mai declarat Minodora Chicea, presedintele Filialei Bacau a OAMGMAMR.
A plecat prin 2008 si a ajuns tutore de practica pentru studenti. Are foarte multe specializari si a atins cel mai inalt grad profesional, astfel ca a ajuns sa-si negocieze salariul la unul din cele mai mari niveluri.”
Pentru a le creste competitivitatea pe piata muncii europene si a le spori sansele de angajare in strainatate si scolile postliceale sanitare au facut câtiva pasi importanti. Si-au diversificat si mai mult specialitatile (au introdus unele noi precum geriatria si medicina comunitara) in care ii pregatesc pe elevi si au initiat cursuri in limba germana, cu sprijinul Forumului German din Bacau.
Astfel, este de asteptat ca tot mai multi absolventi sa opteze pentru a lucra in strainatate. Pentru cei care au terminat deja o scoala postliceala, in prezent, sunt oferte de munca in Marea Britanie (10 locuri, salariul brut pe an, 25.000-37.000 lire sterline) si in Irlanda (4 posturi, 17 euro brut/ora).