20 septembrie 2024
ContrasensEconomia Germaniei intra la apa

Economia Germaniei intra la apa

Data multa vreme ca un exemplu pentru succesul economic al politicilor de austeritate, Germania incepe sa dea semne de oboseala. Practic, se intâmpla ceea ce multi economisti au prezis de mult: Berlinul incepe sa guste din fructele propriilor idei impuse Europei.

Economia Germaniei a cunoscut o scadere masiva in luna august a acestui an, când comenzile din industrie au scazut cu 5,7 procente fata de luna anterioara, cea mai mare cadere dupa luna ianuarie 2009.



Le Figaro mai noteaza ca productia industriala a tarii a inregistrat un recul de 4 la suta, in aceeasi luna, cel mai mare din ultimii cinci ani, in vreme ce exporturile au cunoscut, deasemenea, o scadere importanta. In aceste conditii, cifrele cresterii economice au fost recalculate, de la +1,9% la +1,3 % in 2014 si de la +2% la +1,2% pe 2015, desi multa lume spune ca si acestea ar fi mult prea optimiste.

Si-au adus contributia la aceasta evolutie atât conflictul din Ucraina, cu sanctiunile Rusiei, dar si conflictul din Orientul Mijlociu. Insa, un factor extrem de important este reculul inregistrat de economiile din zona euro, in care Germania livreaza 40% din exporturi, in special Franta, Olanda si Italia.

Evolutia economiei germane da apa la moara acelor economisti care au spus ca austeritatea nu poate produce crestere economica, fiind o strategie gresita.

“Germania va fi, in final afectata, deoarece nu va mai avea unde sa-si exporte produsele daca toata lumea este fortata sa taie din cheltuieli”, au proorocit ei.

Angela Merkel isi pune, acum, mari sperante in colaborarea economica cu China, cu al carei premier s-a intâlnit recent cu mare fast la Berlin, semn ca prognoza care prevede o crestere de 7 la suta a economiei anuntata de Beijing face cu ochiul la tot mai multa lume.

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img