20 septembrie 2024
ContrasensCopiii de azi nu stiu sa se joace? Cat de periculoasa a...

Copiii de azi nu stiu sa se joace? Cat de periculoasa a fost copilaria noastra

Stiti cliseul: copiii din ziua de azi stau numai in fata calculatorului, nu au copilarie, nu stiu sa se joace. Pe cand, noi, pe vremea noastra….

Pe vremea noastra ne jucam foarte mult pe afara, alergam, ne cataram in copaci si, nesupravegheati, ne puneam, fara sa ne dam seama, viata in pericol aproape in fiecare zi. Da, copilaria noastra a fost altfel, insa nu putem ascunde ca a fost o copilarie traita periculos.



– Ne cataram in copaci ca sa mancam fructe: mere, caise, cirese. Era suficienta o clipa de neatentie ca sa te dezechilibrezi si sa cazi. In cel mai fericit caz, te alegeai cu niste zgarieturi. Altii n-au fost atat de norocosi si si-au rupt cate o mana.

– Mergeam in padure sa ne facem arcuri cu sageti. Puneam cuie sau ace cu gamalie in varful sagetilor ca sa “se infiga”. Uneori mai nimeream cate un coleg de joaca. In cazul fericit, il nimeream in fund. Unii au ramas fara cate un ochi.

– Petardele nu se gaseau pe orice drum, asa ca improvizam. Cu “duze” de tractor sau cu suruburi si piulite in care puneam gamalie de chibrit. Pericolul era sa-ti sara cuiul in ochi sau sa te arzi la maini.

– Cand voiam ceva mai puternic, faceam tunuri cu carbid. In teorie nu erau foarte periculoase, in practica se puteau intampla multe.

– Gaseam cartuse vechi din care scoteam praful de pusca si-l ardeam. Sau dadeam cu ciocanul in capsa ca sa auzim cum pocneste. Sau faceam rachete: scoteam glontul de plumb, inveleam cartusul intr-un con de hartie si dadeam foc la pulbere. Era extrem de periculos dar nu ne dadeam seama.

– Faceam pistoale de plumb. Topeam plumbul si-l turnam in forme sculptate in caramida. Nu ne dadeam seama de pericolul intoxicarii cu plumb sau de cel al arsurilor.

– Prastiile erau o distractie zilnica. Cele cu “capse” erau cele mai pericoloase pentru ca puteai scoate ochiul cuiva. Cele cu pietre sau bile de rulment puteau sparge geamuri sau capul unui coleg.

– Faceam carucioare din scanduri si rulmenti si ne urcam in varful unui deal ca sa ne dam la vale pe sosea. Soferii din vremurile alea stiau, totusi, sa conduca, insa se mai intamplau accidente.

Asadar, ce spuneti? Daca ati fi parinti, v-ati lasa copiii sa faca lucrurile pe care le faceati voi cand erati mici?

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img