În 1991, Programul Natiunilor Unite pentru Mediu – UNEP a declarat ziua de 16 septembrie drept „Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon”, luând în considerare ziua de 16 septembrie 1987, când s-a adoptat Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon. România a aderat la acest protocol în anul 1993, asumându-si obligatia de a se conforma prevederilor acestuia. A XXIII-a aniversare, ce a avut loc anul acesta, s-a sarbatorit sub deviza: „Misiunea continua! (The Mission Goes On!)”. În 27 de ani, lupta împotriva distrugerii stratului de ozon a facut progrese importante. Daca, în 1987, nu erau decât 24 de tari semnatare ale Protocolului, astazi, numarul lor se ridica la 197, în conditiile în care amenintarile asupra mediului înconjurator depasesc orice frontiera. Efortul umanitatii pentru refacerea stratului de ozon reprezinta un exemplu fascinant de actiune comuna împotriva dezastrelor, aratând cum poate fiecare individ de pe planeta sa contribuie în mod personal la bunastarea omenirii si a mediului.
În data de 16 septembrie 2014, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Bacau a celebrat Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon printr-o serie de actiuni menite sa atraga atentia comunitatii asupra necesitatii de a lua atitudine si de a actiona în folosul mediului si pentru sanatatea noastra. La invitatia managerilor Colegiului National „Vasile Alecsandri” Bacau, profesorii Calin Boamba si Loredana Ghelasa, doamna Maria Ionos, consilier si purtator de cuvânt al APM Bacau, a sustinut un seminar de prezentare si diseminare a celor mai importante materiale legate de educatia tinerilor si deciziile internationale privind salvarea stratului de ozon.
Actiunea a beneficiat de o participare numeroasa din rândul liceenilor, fiind prezenti peste 60 de elevi din clasele a IX-a D si a XII-a A, însotiti de profesoarele Otilia Terenteac, Adriana Macinca, Afrodita Timofti si Tatiana Rizan. Aplicarea chestionarelor a relevat faptul ca substantele si produsele responsabile de distrugerea stratului de ozon sunt utilizate la fabricarea: spray-urilor, agregatelor frigorifice, extinctoarelor cu spuma chimica, pesticidelor, solventilor, spumelor poliuretanice. Consecintele ireversibile ale acestui fenomen au impus statelor semnatare ale Protocolului de la Montreal renuntarea treptata la utilizarea substantelor care distrug stratul de ozon, conducând la gasirea unor solutii acceptabile pentru înlocuirea tehnologiilor vechi, poluatoare, cu altele noi, în deplina siguranta pentru sanatatea omului si a mediului. Prin politica sa de mediu, România s-a aliniat efortului mondial de cooperare pentru un mediu sanatos, adoptând acte legislative în domeniu, începând cu anul 1999.
Alexandra Tudor, clasa a XI-a J
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.