15 noiembrie 2024

Elevii din CNVA traiesc experienta Erasmus+

Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau va primi 75.000 de euro pentru ca o echipa de elevi si profesori, coordonati de prof. Mariana Andone (foto), sa participe într-un proiect european ce vizeaza dezvoltarea unei serii de abilitati necesare în câmpul muncii. Finantarea este asigurata prin programul ErasmusA, pentru mobilitatea în domeniul formarii profesionale, iar scopul este încurajarea dezvoltarii competentelor si a capacitatii de insertie profesionala si oferirea de noi oportunitati de educatie, formare si stagii pentru tineri, în perioada 2014 – 2020.

Prof. Mariana Andone, coordonatorul acestui proiect, ne-a declarat ca „Proiectul are o amploare vizibila datorita ideii de la care s-a pornit în conceperea lui. Astfel, elevii de clasa a XI-a de la clasele cu profil economic din municipiul Bacau, care conduc firme de exercitiu în mediul virtual, vor oferi beneficiarilor stagiului de practica din Marea Britanie documentatia în limba româna pe care ei o utilizeaza în mod uzual. Institutia partenera va sprijini elevii în demersurile de traducere a textelor mentionate, având clar etapizate deprinderile pe care acestia trebuie sa si le formeze”.



Practica la Londra

De programul „Competente noi – valoare adaugata” vor beneficia elevii de la filologie-bilingv engleza care, prin prisma profilului lor vocational, s-au încadrat în cerintele grupului-tinta vizat de acest program de finantare, acestia urmând sa calatoreasca în Marea Britanie. Proiectul consta în organizarea a doua fluxuri de mobilitate de doua saptamâni, începând din luna octombrie a acestui an. Fluxurile sau stagiile de practica, ai caror beneficiari directi sunt doua grupuri a câte 14 elevi de la profilul mentionat, cu vârste cuprinse între 16-17 ani, vor fi gazduite de institutia partenera, ADC College, din Londra, si vor avea loc în lunile ianuarie si mai 2015. ADC College are o experienta vasta, de peste 20 de ani, în asigurarea stagiilor de practica ale elevilor în domeniul formarii profesionale. Elevii vor fi însotiti în fiecare etapa de doua cadre didactice din colegiu, care vor asigura managementul întregului proiect.

Proiectul în sine s-a nascut ca urmare a identificarii unor nevoi specifice elevilor claselor bilingve. Acestia vor beneficia de o experienta concreta de munca în domeniul traducerilor într-un mediu autentic al pietei muncii la nivel european, experienta pe care acestia nu o pot dobândi prin stagii de practica interne, specifice claselor vocationale din sistemul nostru de învatamânt. Prin urmare, tinerii îsi vor îmbunatati abilitatile si competentele profesionale în scopul facilitarii mobilitatii personale si insertiei pe piata muncii.

Noul proiect are o structura mai flexibila, propune conditii de participare si de finantare mai simple fata de programele precedente si pune accent pe impact si o abordare mai strategica si mai integratoare.

Alte aspecte pozitive ale acestui proiect sunt reprezentate de faptul ca elevii intra în contact cu vorbitori nativi, având oportunitatea sa-si perfectioneze limba engleza. Totodata, ei se vor putea informa în mod direct despre spatiul britanic, îsi vor îmbunatati cunostintele legate despre acest loc si vor capata o experienta unica. Marea Britanie este o tara bogata în obiective turistice, prin urmare, elevii vor beneficia si de o mini-excursie, ceea ce-i ofera acestui proiect un standard superior din toate punctele de vedere.
Cozmin Jugaru, clasa a XI-a J




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014