4 ianuarie 2025

Pictorul din Strugari

Ion Comanescu este pentru oamenii din Strugari pictorul comunei. S-a nascut cu acest talent si din mâinile sale ies lucrari care i-au cucerit nu doar pe români, ci si pe straini.

„Am inceput sa pictez de când eram in liceu si am facut multe lucrari si in armata. Apoi m-am lasat. Am fost invatator aici in sat, i-am invatat si pe copii sa picteze, dar eu nu m-am mai preocupat de asta. Dupa ce a murit sotia, m-am pensionat pe caz de boala si pentru ca nu poti sa traiesti cu 600 de lei pe luna m-am apucat iar de pictura”, povesteste Comanescu.



Multe dintre lucrarile sale sunt bisericesti. Cele mai recente sunt icoane pictate in ulei ce vor fi aplicate pe exteriorul bisericii din localitate, insa a fost anuntat de preot ca va mai avea de lucru si in perioada urmatoare. Acest tip de pictura l-a invatat la o manastire unde a stat trei luni.

Mult timp si-l dedica insa si picturii pe oua, de toate marimile, pe care le vinde ce-i drept mai bine in perioada sarbatorilor pascale, insa nici in restul anului nu duce lipsa de comenzi. Tematica este predominant religioasa, dar, la sfatul clientilor, a abordat si alte teme.

Oua potcovite

Le pastreaza in cutii, infasurate in hârtie pentru a nu se degrada. Pe cele de strut le primeste de la Vaslui, gata golite de continut, iar din celelalte le scoate singur albusul si galbenusul cu o seringa. De ceva timp le si potcoveste si recunoaste ca ideea a fost una imprumutata.

„Este o potcoava dintr-un aliaj de plumb. La inceput am spart multe, ca nu aveam experienta. Acum, nu mai sparg niciunul”, mai spune artistul. In mâinile sale aproape orice se transforma. Picteaza icoane pe scoarta de copac, dar poate inveseli si o banala vaza sau o ceasca din lut. Cele mai dificile si care necesita mult timp sunt picturile in cutit, insa pe acestea le face doar la comanda.

pictor Strugari, Nelu Comanescu (1)

„Am fost sa-mi vând lucrarile si la Milano, pentru ca am copiii in Italia. Ma duceam, inchiriam o masuta la strada, cu 100 de euro pe luna, si vindeam acolo. Anul acesta n-a mai mers. Au cerut 200 de euro pentru câteva zile. S-a stricat treaba si am venit acasa. Ma duc la târguri prin tara. Am fost la Slanic, dar am ratat unul in aceasta perioada la Bucuresti, la Muzeul Satului. Trebuie sa faci rezervare cu doua luni inainte, ca sa ocupi un loc.”
Ion Comanescu, pictor



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img