Trecem ocazional sau chiar zilnic prin Parcul “Mircea Cancicov”, cei mai multi stim ce se afla in acea cladire cu o geometrie aparte, aflata in partea de Est a parcului, insa, luati cu viata, amânam mereu sa intram.
Mâine, poate poimâine… si timpul trece. Este singura cladire din tara construita dupa 1990, cu destinatia Muzeu de Stiintele Naturii, iar la subsol urma sa fie amenajat un laborator de inregistrari si cercetari seismice.
Spatiul este, insa bani pentru dotarea cu aparatura nu s-au mai gasit. In partea dreapta este Biblioteca orasului, mutata aici cu statut de provizorat, care, in timp, a devenit permanenta, astfel ca un spatiu generos a fost luat de la destinatia lui initiala.
Pe lânga alte expozitii permanente sau temporare, despre care vom vorbi in finalul reportajului, aici este un spatiu in care a fost amenajata o interesanta sera, unde sunt expuse peste 200 de specii de plante, in 1000 de ghivece, de pe mai multe continente.
Pentru câteva ore am fost un obisnuit vizitator, insotit insa de specialistul muzeului, dr. biolog Irina Madalina Ardei, care are vocea si temperamentul unui comentator de la Discovery, dispusa sa te poarte in lumea mirifica a plantelor si florilor. Având o forma elicoidala, acest spatiu ar fi trebuit sa aiba cunoscuta forma a AND-ului, insa, pe final s-a realizat doar jumatate din proiectul initial. Privind de la inaltime, vizitatorul este coplesit de diversitatea si frumusetea plantelor expuse, cât si de limpezimea “stropului” de apa, in care vietuiesc câteva exemplare de broaste testoase, atractia copiilor vizitatori.
Limba soacrei
Vom incerca sa folosim, atât cât se poate denumirile populare, românesti, stiind ca aproape toate plantele au denumiri stiintifice, uzuale doar specialistilor. La intrare intâlnim o planta gigant, caruia i se mai spune si Iuca, iar alaturi Picior de elefant, dupa forma ingrosata a tulpinii, la baza, care creste in zonele tropicale si subtropicale.
Un spatiu generos este ocupat de grupa ferigilor, sabie sau crocodil, cât si de mai multe specii de palmieri, cu frunze in coada de peste. Interesante sunt si speciile care cresc pe structura altor plante, ele nu au radacina proprie, adevarate curiozitati ale naturii, cum este si planta Flamingo, care, dupa cum spune si denumirea, are frunze imense, ca niste aripi ale pasarii cu acelas nume, cu o floare mica.
Ajungem si la Limba soacrei, cu forma si caracteristici specifice, lunga, ascutita si foarte rezistenta la actiunile factorilor nocivi sau fizici. “Aceasta planta, mai in gluma, mai in serios, este foarte curtata, dar si comentata de vizitatorii barbati. Eu am o preferata aici, este vorba de Palmierul de Madagascar”, imi spune dr. biolog Irina Ardei. Am vazut apoi planta Dragon, un grup compact de ficusi, frumosi dar…periculosi, alaturi de Zapada tropicala, cu aceleasi caracteristici, de aceea este recomandabil sa nu intram in contact direct cu ei.
Pasarea Paradisului
De o frumusete aparte este si Pasarea paradisului, care a inflorit anul acesta. Mai multe specii de palmieri sunt amplasati la finalul primei spirale a serei, acolo unde am descoperit si o inedita planta care, afirma specialistul biolog, produce…petrol.
Ultima achizitie, o donatie, este un arbore candelabru, foarte frumos, care a crescut peste masura, astfel ca proprietarul l-a donat muzeului. Un spatiu aparte este alocat celebrei Aloe Vera, mai multe specii, dublate de panouri explicative si un stand cu produse extrase din planta. La acest stand se opresc cu interes doamne care au acasa o asemenea planta, interesându-se de calitatile ei terapeutice.
Pentru finalul “calatoriei” mele sunt purtat pe a doua si a treia spirala, pe care vi le ofer in dar, pentru a descoperi singuri sau impreuna cu nepotii sau copiii, frumusetea unor plante unice, aflate lânga noi, trebuie doar sa nu va mai biciuiti curiozitatea si sa deschideti usa acestei oaze de sanatate si frumusete.
“Avem vizitatori, nu insa pe masura asteptarilor noastre. Aici am investit multi bani, stiinta si dragoste. Este comoara noastra, a orasului, care asteapta sa fie descoperita in fiecare zi. Ne bucuram ca am reusit sa incheiem mai multe parteneriate cu scoli si colegii din oras si din comunele limitrofe, astfel ca, periodic, vin grupuri de copii si elevi in vizita la Muzeu, iar Sera devine atractia principala, oferind vizitatorilor o calatorie fascinanta in jurul lumii”
dr. Irina Madalina Ardei, biolog
La Muzeul de Stiintele Naturii mai pot fi vizitate si alte expozitii, cum sunt “Paduri din România”, unde pot fi vazute peste 100 de specii de plante si animale, exemplare din padurile de foioase si conifere, o expozitie relativ noua, deschisa in 2013, se numeste “Ocrotirea Naturii”, unde sunt expuse specii ocrotite prin lege, in România, cât si ariile protejate si monumente ale naturii din judetul Bacau.
Pentru doar o luna mai poate fi vizitata o interesanta expozitie denumita “Natura in metalo-ceramica”, expozitie unica in lume, realizata de un tehnician dentar, care s-a bucurat de un mare succes pâna acum.
“Flori din adâncurile Terei”, cu minerale, unele spectaculoase, din colectiile muzeului, tot acolo este amenajata si o pestera de 20 mp, care are si lilieci naturalizati, o expozitie foarte atractiva pentru copii. O alta expozitie temporara este “Cinci simturi in univers”.
In toate unitatile Complexului Muzeal “Ioan Borcea” sunt peste 200.000 de piese, de exemplare expuse, unele unicat, altele care prezinta un interes sporit pentru vizitatorii obisnuiti, dar si pentru specialisti, pentru elevi si profesori.